1 min

De CEO van Google, Sundar Pichai, heeft bekendgemaakt dat Google inmiddels de mijlpaal van 30 miljoen verkochte Chromecasts heeft bereikt. Pichai liet verder weten dar er momenteel een hardwareteam wordt opgezet binnen Google die nieuwe producten moeten gaan ontwikkelen. Wel zal Google voorzichtig de markt betreden.

Er gaan al langer geruchten dat Google meer hardware in eigen huis wil ontwikkelen. Zo zou het bedrijf ook zelf smartphones willen gaan ontwikkelen en produceren, in plaats van samen te werken met andere fabrikanten, zoals het nu doet met de Nexus-modellen. Het team zou ook al even bestaan maar wordt mogelijk verder uitgebreid, zo gaan er ook geruchten over een Google VR-headset.

Of het team ook inderdaad smartphones gaat ontwikkelen is onduidelijk. Het lijkt erop dat Google’s focus meer ligt op hardware in en rond het huis. Waarmee het team meer een verlengstuk lijkt te zijn van Nest.

Het feit dat Google meer en meer hardware zelf gaat ontwikkelen heeft ongetwijfeld ook te maken met Google’s partners. Op dit moment zijn Huawei en Samsung de grootste Android-fabrikanten en Samsung kiest in veel gevallen voor Tizen, bijvoorbeeld bij smarthome-producten en wearables. Huawei heeft laten weten dat het ook niet altijd content is met Android en ook andere mogelijkheden verkent.

Voor Google betekent dit dat het dan zelf hardware zal moeten ontwikkelen als het in deze markten actief wil zijn. De komende twee jaar zal snel duidelijk worden hoe deze markten zich gaan ontwikkelen en hoe graag Google daar deel vanuit wil maken.