2min

De CEO van Google, Sundar Pichai, heeft laten weten dat Google zich meer gaat bemoeien met de ontwikkeling van nieuwe Nexus-toestellen en dat het bedrijf meer controle wil tijdens het ontwikkelproces. Fabrikanten die de telefoons produceren krijgen in de toekomst dus minder te vertellen. Grote vraag is nog even wie de volgende Nexus-toestellen gaan ontwikkelen.

Voorheen koos Google ervoor om de ontwikkeling van Nexus-toestellen vrijwel volledig over te laten aan de uitgekozen fabrikant. Google deed alleen een duidt in het zakje qua features en prijsstelling. De Nexus-toestellen die de afgelopen jaren verschenen waren dan ook vrij goed te linken aan de fabrikant die het toestel gemaakt het. Het was vaak een afgeleide van een bestaand toestel van de fabrikant. Zo is goed te zien dat de Nexus 6P afkomstig is van Huawei.

Dat is verleden tijd want Pichai laat weten dat Google zich veel meer met het ontwikkel en ontwerproces gaat bemoeien. Waarschijnlijk wil Google dat de toestellen meer op elkaar gaan lijken en de Nexus-smartphones ook een eigen uniek en onderscheidend ontwerp krijgen. Het Android-merk kan zich dan ook beter onderscheiden in de smartphone-markt en een stevigere concurrent worden voor de iPhone van Apple.

Google wordt hiermee een nog duidelijkere concurrent voor Apple en de bestaande Android-fabrikanten. De vraag is alleen of Google blijft samenwerken met bestaande Android-fabrikanten, die hadden nu de vrijheid om het ontwerp te maken terwijl ze softwarematig en hardwarematig redelijk gebonden waren. Nu zijn ze straks op alle aspecten gebonden en kan Google misschien beter de productie uitbesteden aan een partij als Foxconn.

Er waren al wel wat geruchten dat HTC de volgende Nexus-toestellen zou gaan maken, dat is waarschijnlijk de enige fabrikant die daar nog wel voor te porren is. Van oorsprong ontwikkelde HTC ook mobiele telefoons voor andere partijen.