2min

Microsoft zou eigenlijk al gestopt zijn met het gratis aanbieden van Windows 10, maar op de redactie hebben we wat testen gedaan en we kunnen op dit moment nog steeds Windows 7 en Windows 8-systemen upgraden naar Windows 10. Na de installatie worden onze licentiesleutels ook gewoon geactiveerd door Microsoft.

Microsoft heeft de applicatie die de upgrade begeleidt offline gehaald op de normale pagina’s. Op de pagina of toegankelijkheid is de "Windows Upgrade.exe" nog gewoon te downloaden, maar ook als je de applicatie toevallig nog hebt liggen, werkt deze nog gewoon naar behoren. Wij hebben vandaag zonder problemen twee computers van Windows 10 voorzien, die nog op een oudere Windows-versie draaiden.

Het lijkt er dus op dat Microsoft niet zo streng is met zijn upgradepolicy en de komende dagen nog een oogje dicht knijpt. Morgen verschijnt de grote Windows 10 Anniversary Update, wellicht grijpt Microsoft dat moment aan om de gratis upgrades te blokkeren en moet men weer een Windows 10-licentie gaan aanschaffen.

Mocht je onze waarschuwing vorige week gemist hebben en nog steeds op Windows 7 of Windows 8 draaien, dan is dit wel het allerlaatste moment waarop je nog kan upgraden. Weliswaar op eigen risico, want in principe kan Microsoft op elk moment de activatieservers bijwerken en nieuwe installaties/upgrades blokkeren.

Wij kunnen het iedereen alleen maar aanbevelen, want Windows 10 is de toekomst en alles wat ervoor zit krijgt geen fatsoenlijke updates meer in de toekomst, behalve als het gaat om de veiligheid van het systeem. Daar blijft Microsoft voorlopig nog wel even voor zorgen.