2min

Morgen is de laatste dag dat je nog gratis kan upgraden naar Windows 10, als je dat nog niet gedaan hebt raden we aan het alsnog te doen. Microsoft bracht vorig jaar op 29 juli Windows 10 uit en stelde toen dat gebruikers die in het eerste jaar upgraden naar Windows 10, vanaf Windows 7, 8 of 8.1, dit gratis konden doen.

Alle mensen die niet morgen alsnog upgraden naar Windows 10 maar dit bijvoorbeeld in augustus willen doen, zullen te maken krijgen met een prijskaartje, officieel ligt het prijskaartje ergens tussen de 90 en de 130 euro. Op internet zijn de licentieprijzen inmiddels al wel wat gedaald en kan je al een Windows 10-licentie krijgen voor zo’n 40 euro. Toch is 40 euro erg veel als je een jaar lang de kans hebt gehad om gratis te upgraden.

Windows 10 Anniversary Update

Naast het beëindigen van de gratis upgrade actie, komt Microsoft ook met een grote update voor het besturingssysteem, de verjaardagsupdate. Deze zal op 2 augustus worden uitgerold naar de eerste gebruikers en zich in de weken erna verspreiden naar alle gebruikers. Deze verjaardagsupdate is overigens gratis, mits je al Windows 10 hebt geïnstalleerd op je systeem.

Na de update zal Windows 10 weer enkele visuele aanpassingen krijgen en worden er features toegevoegd aan het besturingssysteem, zoals Windows Ink, betere en uitgebreidere ondersteuning voor stylus-penne. Verder zal de Edge-browser ondersteuning krijgen voor extensies. Ook komt er een dark mode, zodat je alle grijze balken in Windows zwart kan maken. Het Action Center is flink verbeterd en de manier waarop notificaties worden getoond is ook op de schop gegaan. Windows 10 kan nu bijvoorbeeld ook notificaties van je Android- of Windows 10-smartphone tonen. Volgende week zal snel duidelijk worden wat er allemaal nieuw is in Windows 10.