Microsoft heeft bekendgemaakt dat het bedrijf echt gaat stoppen met de gratis upgrade naar Windows 10. Vanaf 29 juli is het niet langer mogelijk om gratis te upgraden naar Windows 10 en moet er weer gewoon betaald worden voor het besturingssysteem. Ook zal de Get Windows 10-app op Windows 7 en Windows 8(.1)-computers worden verwijderd door Microsoft.

Op 29 juli zijn de eigenaren van een Windows 7 of Windows 8.1-computer eindelijk verlost van de meldingen of ze willen upgraden naar Windows 10. Microsoft gaat namelijk echt stoppen met het aanbieden van de gratis upgrade naar Windows 10. Vorig jaar maakte het bedrijf al bekend dat het upgraden alleen gratis zou zijn voor gebruikers die in het eerste jaar overstappen en daar blijft het bedrijf bij. Mensen die na 29 juli willen upgraden moeten daar voor gaan betalen, wat het prijskaartje gaat worden van een upgrade is nog onduidelijk.

Er zijn ook gebruikers die helemaal niet willen upgraden en een beetje moe worden van de meldingen die Windows 7 en Windows 8 tonen met betrekking tot het upgraden naar Windows 10. Deze meldingen zullen na 29 juli ook gaan verdwijnen want Microsoft gaat de applicatie die deze melding toont verwijderen van de systemen via een Windows Update.

Uiteindelijk kan echter niemand om Windows 10 heen want het is het enige besturingssysteem waar Microsoft nog op inzet voor de toekomst. Zeker met de opkomst van Internet of Things en steeds meer apparaten die verbonden worden met het internet, oude besturingssystemen gaan daar geen rol meer in spelen, terwijl Windows 10 daar juist op is voorbereidt. Voor mensen met een Windows 7-computer zal het doek uiteindelijk vallen in januari 2020 als Microsoft de stekker trekt uit de ondersteuning van dat besturingssysteem.

Op dit moment is Windows 10 geïnstalleerd op 300 miljoen apparaten, daarmee ligt Microsoft op schema, het bedrijf wil over 2,5 jaar Windows 10 op 1 miljard actieve apparaten hebben draaien.