Thecus heeft een nieuwe NAS gepresenteerd, het gaat om de N4810, dit is een NAS met 4 bays en min of meer de grote broer van de N2810Pro die het met twee bays moet stellen. Dit model heeft als extra een USB Type C-aansluiting en wordt direct geleverd met ThecusOS 7.0.

Het is een kleinere NAS-fabrikant als Thecus niet ontgaan dat bedrijven als Qnap en Synology enorm veel succes hebben met hun gebruikersinterface en daarom heeft het bedrijf met ThecusOS 7.0 ook een flinke stap gemaakt in die richting. De interface is opnieuw fors uitgebreid en gebruiksvriendelijk geworden.

Met de nieuwe N4810 spreekt het bedrijf ook een grote doelgroep aan, de thuisgebruiker die toch even wat meer opslagcapaciteit wil kan met een 4-bay NAS flink zijn gang gaan, maar ook zakelijke gebruikers die een krachtige NAS willen. Met bijvoorbeeld vier 8TB schijven kan toch 24TB aan opslagcapaciteit worden gecreëerd in een RAID5-omgeving, waarbij één schijf het mag begeven zonder dataverlies.

Aan de binnenkant van de NAS is gekozen voor een Intel Celeron N3160-processor, dit is een quadcore-model met een kloksnelheid van 1,6GHz en met een turbomodus dit de kloksnelheid naar 2,24GHz kan brengen. Dat zien we nog niet zoveel bij NAS-servers. Verder is er 4GB aan werkgeheugen aanwezig wat eventueel nog uitbreidbaar is naar 8GB. Qua aansluitingen zijn er drie USB 3.0-poorten aanwezig, één USB Type-C aansluiting en twee gigabit netwerkpoorten. Voor multimedia toepassingen zijn er nog een HDMI 1.4b, Displayport 1.1a en een S/PDIF audio-aansluiting toegevoegd.

Alles bij elkaar is deze Thecus een zeer volledige NAS en gezien de krachtige hardware ook in staat om 4K-content vanaf je NAS naar je televisie te streamen. Iets waar niet alle NAS-servers voldoende rekenkracht voor hebben.

Voor zakelijke omgevingen beschikt de NAS over verschillende features die van toegevoegde waarde zijn, zoals bijvoorbeeld een system failover feature, daarvoor moet je overigens wel twee NAS’en hebben die continu synchroniseren, maar als er dan één uitvalt kan de andere het werk gewoon overpakken. Er is een VPN-server beschikbaar binnen ThecusOS 7.0, de NAS ondersteunt RAID 0, 1, 5 en 10 en je kan eventueel alle data versleutelen met een AES 256bit-encryptie. Ook is het mogelijk om Snapshots te maken van de data die op de NAS is opgeslagen, hiervoor wordt gebruik gemaakt van BTRFS. Verder zijn er diverse backup-mogelijkheden waaronder het uploaden van data naar bijvoorbeeld Amazon Web Services of Dropbox.

De NAS komt deze maand beschikbaar voor een nog onbekend prijskaartje.