2min

Samsung gaat de komende dagen op de IFA een aantal gamingmonitoren presenteren, de monitoren zullen een gebogen scherm hebben en voorzien zijn van Samsung’s Quantum Dots-technologie. De monitoren komen beschikbaar in 24, 27 en 34 inch.

Voor gamers die helemaal ondergedompeld willen worden in hun spel zal Samsung op de IFA een gebogen gaming-monitor presenteren die gebruik maakt van Quantum Dots.

Quantum Dots zijn eigenlijk nano dots. Toegegeven: dat schept nog niet héél veel meer duidelijkheid natuurlijk. QD’s zijn echter “gewoon” halfgeleiders op nano-niveau, ofwel bijvoorbeeld een LED (ook een halfgeleider immers) ter grootte van enkele nanometers. Al vanaf de jaren tachtig is het theoretische principe bekend en pas sinds enige tijd is het mogelijk om QD’s commercieel aantrekkelijk te produceren. De 24 inch en 27 inch CFG70 en de 34 inch CF197 monitoren van Samsung zijn daarvan het tastbare bewijs.

Extreem gebogen

De schermen zijn meer gebogen dan de meeste andere gebogen gamingmonitoren die momenteel verkrijgbaar zijn. De CF791 is volgens de Zuid-Koreaanse fabrikant zelfs het sterkst gebogen scherm ter wereld. De 21:9 beeldverhouding van deze grootste nieuweling zorgt voor een indrukwekkende bioscoopervaring, zeker in combinatie met de schermresolutie van 3440 x 1440 pixels. Alle monitoren beschikken volgens Samsung over een indrukwekkende kleurenweergave dankzij ondersteuning van 125 procent RGB-spectrum. Het moet normaal verborgen of slecht zichtbare onderdelen in beeld aan het licht brengen en levert zowel in een lichte als donkere omgeving een optimaal beeld leveren. Om beeldflikkeringen te voorkomen ondersteunen de monitoren AMD’s FreeSync-technologie, waarbij de CF791 een verversingsfrequenties heeft van 100Hz en de CFG70-monitoren van 144 Hz. De CFG70-monitoren beschikken overigens over een normale Full HD-resolutie.