Europa moet minimaal 700 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van zijn digitale infrastructur, om niet achter te raken op de Verenigde Staten en China. Dit stelt Eurocommissaris Günther Oettinger in een rapport over de zaak.

Volgens Oettinger dringt de tijd om een glasvezelnetwerk in geheel Europa uit te rollen en meer geld te steken in de ontwikkeling van 5G. Anders dreigt de Europese Unie "te verliezen, want belangrijke technologische toepassingen zijn dan niet langer in onze industrie mogelijk". Oettinger stelt dat bedrijven als Amazon en Google flinke voordelen ondervinden uit een Amerikaanse standaard voor internet, waardoor ze een betere kennis hebben van de behoeften van klanten, vergeleken met de meeste Europese klanten.

"Op basis van onze berekeningen denk ik dat er investeringen van tussen de 600 en 700 miljard euro nodig zijn in het Europees gebied", zegt Oettinger. Het gaat dan niet alleen om de Europese Unie, maar ook om landen die deel uit maken van de pan-Europese infrastructuur, Zwitserland, Oekraïne en de westerse Balkanlanden.

Afgezien van de grote investering, werkt Oettinger ook aan een uniforme wetgeving voor de Europese landen. "Over minder dan twee jaar hebben we één Europese standaard en een balans tussen databescherming en het recht om data te gebruiken. […] We moeten onze krachten bundelen, want onze 28 markten zijn afzonderlijk niet sterk genoeg om te concurreren met Silicon Valley en China."