2min

Intel gaat dit jaar zijn nieuwe supersnelle SSD’s met enorm hoge opslagcapaciteit introduceren maar wanneer in 2016 is nog niet duidelijk. Wel is Micron, de chipfabrikant van Intel, begonnen met het uitleveren van zijn nieuwe 3D-NAND-chips. Deze chips zouden gebundeld kunnen worden in een 2,5 inch SSD tot een capaciteit van meer dan 10TB. Of met een M.2-aansluiting tot 3,5TB.

De markt voor traditionele harde schijven is sinds een paar jaar echt op zijn retour, SSD’s worden steeds goedkoper en beginnen langzaam richting hetzelfde prijspunt te gaan als normale HDD’s. We zijn er nog niet helemaal maar met de innovaties van Intel voor dit jaar gaan we dat halen en er vervolgens misschien wel overheen.

De eerste SSD met een opslagcapaciteit van maar liefst 13TB is te koop, deze kost ook maar liefst 13.000 dollar en is van het merk Fixstars. Dat gaat geen megasucces worden, maar Sandisk wil dit jaar betaalbare SSD’s op de markt brengen van 6 en 8TB, terwijl Samsung nog mikt op 4TB.

Intel hanteert momenteel ook nog 4TB als grootste opslagcapaciteit, maar de vraag is hoelang nog. Intel maakte vorig jaar bekend een grote doorbraak te hebben bereikt in de ontwikkeling van flashgeheugen. Het bedrijf claimt de opslagdensiteit met een factor 10 te hebben verhoogt. Hierdoor is dit geheugen 1000 keer sneller dan huidige SSD’s en kan de capaciteit fors omhoog. Intel noemt deze technologie Xpoint en zal deze SSD’s als eerste uitbrengen voor de enterprise-merkt onder de merknaam Optane.

Alleen wanneer Intel deze SSD’s gaat introduceren is nog geheim. Het bedrijf heeft gezegd in 2016, maar ja dat kan ook over 10 maanden zijn. Wel is iedereen het er over eens dat de enterprise SSD’s van Intel wel een vernieuwing kunnen gebruiken en nu Micron is begonnen met het leveren van nieuwe chips is het moment wellicht daar.