Afgelopen week waren we aanwezig op de IFA in Berlijn en brachten we een bezoek aan AVM, dat bedrijf presenteerde daar een aantal nieuwe producten, waarmee het denkt hoge ogen te gooien in de Nederlandse markt. Wij spraken uitgebreid met de heren van AVM en daarbij sprongen twee routers eruit.

FRITZ!Box 4040

Een aantal jaren geleden heeft AVM de FRITZ!Box 4020 uitgebracht, een klein routertje voor een appartement of een zolder, deze router kan je voor paar tientjes kopen. Alleen eigenlijk is deze router niet helemaal geschikt voor de Nederlandse markt, omdat wij een high-speed markt hebben en er meer behoefte is aan veel data en connectiviteit. Daarom komt AVM nu met de FRITZ!Box 4040.


Met de FRITZ!Box 4040 gaat AVM proberen om een goedkope router te introduceren die wel geschikt is voor de Nederlandse markt. Zo beschikt deze router over WiFi AC+N, vier gigabit-poorten en een USB 3.0 en een 2.0-poort. De maximale WiFi-snelheid ligt in de 2,4 GHz-band op 400Mbit/s en op 866 Mbit/s in de 5 GHz-band. Dit is een flinke upgrade qua connectiviteit en snelheid en dat voor een adviesprijs van slechts 89 euro.

AVM verwacht dat deze router veel gebruikt zal gaan worden in Nederland, voornamelijk om de standaard provideroplossingen te vervangen. De router zal dus veel achter de bekende KPN- en Ziggo-modems komen te hangen. In Nederland hebben veel klanten last van slecht presterende WiFi-routers omdat ze gebruik maken van de door hun provider aangeleverde modem/router. De vraag naar connectiviteit en bandbreedte is de afgelopen jaren fors opgelopen en steeds meer apparaten maken verbinding via WiFi. Hier zijn de routers van de providers simpelweg niet op voorbereid en daardoor gaan veel consumenten hun netwerk uitbreiden, met deze router is dan mogelijk voor een klein prijsje.

De router is verder ook gewoon voorzien van het bekende FritzOS, waardoor alle features die men gewend is van de AVM FRITZ!Box gewoon beschikbaar zijn. AVM gaat de router in oktober introduceren en zal dan ook direct in de Nederlandse winkels te koop zijn.

FRITZ!Box 7580

Uiteraard is AVM ook actief in de high-end markt en daar introduceert het bedrijf binnenkort de FRITZ!Box 7580, dit is een high-end router met ondersteuning voor Multi-user MIMO-technologie, waardoor er een sterke en intelligentie WiFi-verbinding kan worden opgezet. Deze router is dan ook geschikt voor huizen waar veel data nodig is en veel verschillende apparaten met het netwerk zijn verbonden.

Deze router haalt een maximale snelheid van 1733 Mbit/s op de 5GHz-band en 800 MBit/s op de 2,4 GHz-band. Daarnaast is de router voorzien van een DECT-basisstation waardoor ook telefonie op deze router kan worden afgehandeld, verder natuurlijk het bekende FritzOS, dat zorgt voor een compleet eigen routerecosysteem.

Zo liet AVM op de IFA ook de nodige smarthome-producten zien die via het DECT-protocol werken. AVM probeert op die manier gebruik te maken van een gereserveerd spectrum dat minder storingsgevoelig is dan bijvoorbeeld WiFi. Een slimme oplossing, maar de smarthomemarkt moet de komende jaren snel volwassen worden en dan zal duidelijk worden welke standaarden er blijven bestaan.