3min

Tags in dit artikel

, , ,

Vorige week waren we op de IFA bij Devolo op de stand en hebben we gekeken welke nieuwe producten Devolo de komende tijd op de markt gaat brengen. Devolo is bij de meeste gebruikers bekend van zijn power-connectors, waarmee je een netwerkverbinding kan leggen via het stopcontact, maar het bedrijf heeft veel meer te bieden. Zo presenteert het bedrijf op de IFA een complete smarthome-oplossing.

Devolo presenteerde op de IFA om precies te zijn drie nieuwe producten, de eerste is een nieuwe powerline-adapter, de Devolo dLAN 550+ WiFi, deze powerline-adapter beschikt over twee 2×2 antenne’s en een 802.11n WiFi-netwerk. De theoretische maximale snelheid via WiFi is 500 Mbit/s. De 550+ moet een goede prijs/kwaliteit verhouding bieden, qua snelheid heeft Devolo veel betere opties.

Devolo GigaGate

Een nieuw belangrijker product is de Devolo GigaGate, een zogenaamde WiFi-bridge voor onder je televisie. We krijgen langzaamaan steeds meer apparaten op en rond de televisie die een internetverbinding vereisen, maar op de plek waar de televisie staat is niet altijd bekabeld internet mogelijk, terwijl randapparaten niet altijd WiFI-ondersteunen, of het wordt ondersteund maar de snelheid laat te wensen over.

Daar komt de Devolo GigaGate om de hoek kijken, de Devolo GigaGate bestaat uit twee modules, een basisstation en een satelliet. Het basisstation sluit je aan op je router en de satelliet leg je ergens onder of achter je televisie. De verbinding tussen het basisstation en de satelliet is een 5GHz WiFi-verbinding met een maximale snelheid van 2Gbit/s. Afhankelijk van het aantal muren en de afstand neemt deze snelheid uiteraard af.


Op de satelliet zitten vervolgens een aantal poorten zodat je deze weer met je televisie en randapparatuur kan verbinden. Om precies te zijn 1 Gigabit-aansluiting en vier 100Mbit/s-poorten. Hierdoor kan je dus zelfs 4K-content streamen via de Devolo GigaGate en ook nog voldoende randapparatuur aansluiten.

Devolo Home Control

Devolo probeert langzaam zijn diensten uit te breiden en gaat proberen een grote rol te spelen in de markt van Home Automation oftewel smarthomes. Devolo heeft een Hub ontwikkeld die via Z-wave alle losse modules aan kan sturen en waar nodig actie kan ondernemen als er een sensor af gaat. Naast de hub komt er ook een instappakket met enkele modules van Devolo zelf.

De modules die Devolo op dit moment zelf aanbiedt zijn een alarmsirene, bewegingssensor, camera, deur- en raamsensor, rookmelder, schakelaars, stopcontact, thermostaatknop voor verwarming en tot slot een watersensor voor achter de wasmachine.

Buiten deze modules en sensoren van Devolo zelf kunnen ook honderden andere modules worden gebruikt, het enige vereiste is dat ze werken met het Z-Wave-protocol. Op dit moment staat smarthome nog een beetje in de kinderschoenen, maar steeds meer fabrikanten nemen nu de stap om producten te ontwikkelen, dus de ontwikkeling van smarthomes moet de komende jaren een vogelvlucht gaan nemen, Devolo zal daarbij van de partij zijn.