2min

Inmiddels zijn er zoveel geruchten over de komst van een dubbele camera in de iPhone 7 dat het ons zou verbazen als er een enkele camera in zit. De inmiddels bekende analist Ming-Chi Kuo, die vaker over juiste Apple-informatie beschikt, stelt nu dat Apple kiest voor een dubbele camera zodat er achteraf ingezoomd kan worden.

Kuo stelt dat Apple erin is geslaagd om een nieuwe technologie te ontwikkelen waarbij er gebruik wordt gemaakt van een groothoeklens en een veel smallere lens, door vervolgens die beelden te combineren zou er ingezoomd kunnen worden met slechts een heel beperkt verlies in kwaliteit. Waarschijnlijk betekent dit wel dat je alleen kan inzoomen in het midden van de foto en niet aan de randen van de foto.

Toch zou het een hele knappe prestatie zijn als Apple het voor elkaar krijgt om een camera te laten inzoomen zonder gebruik te maken van een optische zoomlens, iets wat in de fotografie eigenlijk altijd nodig is om goed in te kunnen zoomen. We zijn dan ook erg benieuwd hoe de camera in de praktijk zal presteren.

Naast de dubbele lens kiest Apple naar verluidt ook voor maar liefst vier LED-flitsers, twee met warmere kleuren en twee met feller wit licht.

Apple is niet de eerste die kiest voor twee camera’s of de mogelijkheid om te zoomen zonder optische zoomlens. Eerder heeft Nokia met de Lumia 1020 een camera uitgebracht met enorm veel megapixels, waardoor je ook kon inzoomen, dit was redelijk succesvol maar kwam bij lange na nog niet in de buurt van een optische zoomlens.

Verder hebben Huawei en LG beide smartphones uitgebracht met een dubbele camera, soms om achteraf focussen mogelijk te maken en soms om gewoon kwalitatief betere foto’s te schieten. In de praktijk waren de camera’s zeker niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. Samsung heeft met de Galaxy S7 op dit moment waarschijnlijk de beste smartphonecamera. De vraag is alleen waar Apple nu dus mee gaat komen.

Naast het nieuws rond de camera meldt Kuo ook dat Apple werkt aan maar liefst vijf kleuren voor de nieuwe iPhone 7. Het space grey zal worden geschrapt voor matzwart en daarnaast komt er ook een hoogglans zwarte iPhone. De opslagcapaciteit bedraagt zoals in eerdere geruchten vermeldt minimaal 32GB, oplopend naar 128 en 256GB. De fysieke homeknop zal mogelijk worden geschrapt voor een aanraakgevoelig exemplaar dat feedback geeft middels een trilling.

Aanstaande woensdag zal Apple tijdens een eigen evenement in San Francisco de nieuwe iPhone presenteren en zal duidelijk worden waar de iPhone 7 precies over beschikt en wat de unieke features en innovaties zijn.