2min

Apple zal volgende maand zijn nieuwe iPhone-model presenteren. Bloomberg schrijft nu op basis van anonieme bronnen bij Apple dat er twee grote nieuwe updates komen. Allereerst zou er een gloednieuwe dual-camera komen en zou de iPhone een drukgevoelige thuisknop krijgen, in plaats van de fysieke knop die er nu in zit.

De meest recente geruchten wezen erop dat het nieuwe toestel vooral korter, smaller en iets dikker zou worden en dat er verder weinig grote veranderingen plaatsvinden. Dat lijkt toch iets anders te zitten, als gekeken wordt naar het vrij uitgebreide en gedetailleerde bericht van Bloomberg.

Scherpere foto’s

Allereerst meldt Bloomberg dat de nieuwe iPhone een dual camera krijgt. Die zou helderdere foto’s met meer detail moeten maken. "Beide sensoren, die allebei kleuren op een andere manier vangen, nemen tegelijk een foto, en het apparaat produceert dan een enkel, samengevoegd beeld."

De foto’s zouden vooral in omgevingen met weinig licht beter worden en meer details tonen. De combinatie van twee foto’s, elk met een andere kleurfocus, zou ook zorgen voor levendigere en helderdere beelden dan tot nu toe mogelijk is. Overigens zal volgens analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities de dual camera enkel naar de iPhone 7 Plus gebracht worden, het extra grote model.

Thuisknop

De iPhone staat bekend om zijn thuisknop, het is een van de belangrijkste ontwerpelementen op het toestel en ook erg herkenbaar. Toch schijnt Apple hier al jaren vanaf te willen en zou het dat volgens geruchten met de iPhone 8 ook daadwerkelijk doen. Voordat dat nieuwe model echter onthuld wordt, is er eerst nog de iPhone 7. Die krijgt naar verluidt een vernieuwde thuisknop.

Bij dit model zou het niet meer gaan om een fysieke knop, maar een drukgevoelige knop die haptische feedback geeft. Dat houdt in dat een sensor een trilling veroorzaakt op het moment dat de gebruiker de nieuwe knop indrukt. Eerder paste Apple een soortgelijke technologie toe bij zijn nieuwe MacBooks.

Koptelefoonaansluiting

Er gaan al langere tijd geruchten over het verwijderen van de koptelefoonaansluiting en volgens Bloomberg gaat Apple de aansluiting nu daadwerkelijk schrappen, om zijn toestel iets dunner te kunnen maken. In plaats daarvan zijn verbeterde Bluetooth-mogelijkheden toegevoegd en kunnen mensen als ze willen een fysieke verbinding maken via de Lightning-poort. Volgens de geruchten wordt de nieuwe iPhone dus zowel dunner als dikker, dat is niet mogelijk, welk gerucht er niet klopt zal begin september duidelijk moeten worden.

iOS 10 & release

De nieuwe iPhone is voorzien van iOS 10, dat tijdens de WWDC onthuld werd. De nieuwe software heeft onder meer interactieve widgets die nieuwe afspraken in je agenda duidelijker weergeven, nieuwe mogelijkheden (zoals emoticons) bij iMessages, een nieuwe app voor smarthome-applicaties en een geheel vernieuwd Apple Music. Ook andere elementen, zoals Apple Maps en Siri worden van een (kleine) update voorzien.

Verder is het nog niet bevestigd, maar was er recent nog van de doorgaans betrouwbare Evan Blass het verhaal dat de iPhone 7 in de week van 12 september gepresenteerd wordt.