Montblanc, een fabrikant van luxe schrijfgerei en gerelateerde zaken, heeft een slimme pen plus bijbehorend papier uitgebracht.

Fabrikanten van meer traditionele schrijfwaren zien ook wel in dat er onder hun klanten de wens tot digitalisering leeft. Toch, laten we eerlijk zijn, schrijft een echte pen op een echt stuk papier vaak makkelijker dan virtueel gedoe op een tablet. De oplossing van Montblanc bestaat uit een slim pennetje en speciaal papier. De combinatie van deze beide onderdelen zorgt voor een nauwkeurige registratie van de schrijfbewegingen.

De pen kan op één batterijlading 8 uur werken, waarbij tot 100 pagina’s geschreven tekst in het interne geheugen bewaard kunnen worden. Na overhevelen van deze geschreven tekst naar een tablet of smartphone kan via de bijbehorende app OCR worden uitgevoerd. Daarmee worden geschreven aantekeningen ook doorzoekbaar.

Mocht het concept bekend voorkomen, dan kan dat kloppen. Slimme pennen en bijbehorend speciaal papier bestaan al langer. Montblanc wil echter op het hogere prijssegment inzetten door gebruik te maken van high-end-materialen zoals een cover van zwart Italiaans leer om pen en notitieblok in te bewaren. De Montblanc Augmented Paper Pen kost 725 dollar en is verkrijgbaar vanaf oktober. Voor de echte liefhebbers dus.