2min

Dell heeft nieuwe versies van zijn XPS 13-laptops geïntroduceerd. In deze nieuwe versies is de grootste wijziging de processor, de Intel Skylake-processoren hebben namelijk plaats moeten maken voor Intel Kaby Lake-processoren. Verder is er een grotere accu in de XPS 13 toegepast en kan er gekozen worden uit meerdere schermen.

We zaten al enige tijd te wachten op de introductie van de eerste laptops met een Kaby Lake-processor, Dell is er met zijn Dell XPS 13 redelijk snel bij. Er komen verschillende versies van de Dell XPS 13 beschikbaar, het instapmodel beschikt over een Intel Core i3-processor, maar er zijn ook versies met een Core i5 en Core i7. Verder is er de keuze uit 4, 8 of 16GB aan werkgeheugen. De opslagcapaciteit van de Dell XPS 13 begint bij 128GB, oplopend tot 256, 512 of 1024GB. Wij raden altijd minimaal 256GB aan, omdat je met 128GB gewoon snel tegen de limieten aan zit.

De accucapaciteit van de modellen van dit jaar was 52Wh en in de nieuwe versie is gekozen voor 60Wh, een kleine upgrade van de accucapaciteit, maar wel een die net even het verschil kan maken. Volgens Dell is de accucapaciteit van de Dell XPS in combinatie met een QHD+-scherm zo’n 13 uur, als je echter kiest voor een Full HD-scherm, wat ook zeker niet slecht is, heb je een accuduur van 22 uur. Dat is wel echt indrukwekkend.

De WiFi-adapter in de XPS 13 is ook vervangen en Dell heeft gekozen voor een Kill Wireless-AC 1535 adapter, hiermee biedt de XPS 13 ondersteuning voor twee 5GHZ-signalen en MU-MIMO. Het bereikt van deze laptop en de snelheid van de verbinding is daarmee flink verbeterd.

Internationaal levert Dell de laptop met Ubuntu of Windows 10, in Nederland kunnen we alleen de Windows 10-versie vinden.

In Nederland zal de Dell XPS 13 beschikbaar komen vanaf 1249 euro, dit is met een Intel Core i5 processor, 8GB werkgeheugen, 128GB aan opslagcapaciteit en een Full HD scherm. Voor 1299 euro kan je de schijf upgraden naar 256GB.

Voor 1399 euro kan je de XPS 13 bestellen met een Intel Core i7 processor, 8GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslagcapaciteit, wederom met een Full HD-scherm.

Tot slot is er voor 1499 euro opnieuw een Intel Core i5-versie beschikbaar met 8GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslagcapaciteit met wel met een QHD+-scherm.

Hoewel Dell normaal gesproken nog wel wat opties biedt om de laptop zelf samen te stellen en hier en daar een upgrade door te voeren, is dat op dit moment nog niet mogelijk. De hierboven uitgelegde configuraties staan vast en zijn niet aanpasbaar. Hopelijk past Dell dit over enkele weken alsnog aan, waarschijnlijk is het telefonisch wel mogelijk om upgrades te bestellen.