Nvidia heeft Xavier onthult, een SoC die specifiek ontwikkeld is voor zelfrijdende auto’s. De chip wordt door het bedrijf omschreven als een supercomputer die kan functioneren als controlecentrum voor de autonome voertuigen. CEO Jen-Hsun Huang omschrijft de chip als “de grootste SoC-onderneming”.

Xavier integreert een geheel nieuwe GPU-architectuur, Volta genaamd, een 8-kernen CPU-architectuur en een nieuwe speciaal hiervoor ontwikkelde accelerator. De processor kan volgens interne tests 20 triljoen berekeningen per seconde uitvoeren en gebruikt slechts 20 watt aan energie. Het is dus een zuinige processor, een feit waar fabrikanten erg veel belang aan hechten.

Nvidia benadrukte in zijn aankondiging van de processor verder dat hij voldoet aan de standaardeisen voor veiligheid die overheden stellen aan hardware en software voor voertuigen. Het duurt verder nog even voordat Xavier gebruikt kan worden. Nvidia verwacht dat het in het vierde kwartaal van 2017 de eerste samples kan leveren. De implementatie in daadwerkelijke auto’s zal dus nog even op zich laten wachten.

De aankondiging van de Xavier-processor is een interessante en past binnen de nieuwe strategie van Nvidia. Het bedrijf liet eerder deze week nog weten samen te gaan werken met TomTom aan de ontwikkeling van een systeem voor zelfrijdende auto’s. De bedoeling van die samenwerking is om het KI-platform van Nvidia te koppelen aan de kaarten van TomTom, om zelfrijdende auto’s te helpen zelfstandig een route te vinden over het wegennet.

 

Lees meer