In november 2016 verraste Google iedereen toen het aankondigde Angular 3 uit te brengen zes maanden nadat Angular 2 verscheen. Nu blijkt Angular 3 te worden overgeslagen. In de plaats daarvan zal Google in maart 2017 gelijk overgaan naar versie 4 van zijn populaire JavaScript framework.

Roadmap bekend gemaakt.

Op de NG-BE 2016 Angular conferentie in Belgie liet Igor Minar de roadmap voor het komende jaar zien en kondigde aan dat Google van versie 2 naar versie 4 zal springen zodat het nummer van de upgrade gelijkloopt met het versie nummer van de router. De volgende release van zowel de router als de Angular core zullen dus beiden versie nummer 4 hebben. Tijdens de conferentie liet Minar de roadmap zien waaruit bleek dat er tussen december en februari acht bèta releases uitkomen van Angular 4. De eigenlijke release zal plaatsvinden op 1 maart 2017. Volgens Minar moeten we ons echter niet te veel met nummers bezig houden. Hij adviseerde het framework gewoon Angular te noemen. “Laten we het geen AngularJS noemen, en ook geen Angular 2” zei hij op de conferentie, “omdat we steeds meer van dit soort versies zullen uitbrengen wordt het anders erg verwarrend voor iedereen”.

Wat is er nieuw?

De nieuwe versie van de Angular heeft de volgende nieuwe features:

Slimmere en snellere compiler

Een van de features die op komst is, is Typescript 2.1. Onder andere betekent dit dat de compiler slimmer zal worden en dus de foutmeldingen duidelijker. Nu is het zo dat de compiler bij bepaalde bugs geen goede informatie geeft, of in sommige gevallen de bug helemaal niet opmerkt. Ook zal de compiler sneller en beter geoptimaliseerd zijn.  De volgende versie van Angular zal zoveel mogelijk backwards compatibel zijn met Angular 2. Dit is een belangrijk punt voor de community. Bestaande componenten zullen door deze nieuwe versie dus niet worden beïnvloed.

ngIf directive krijgt meer functionaliteit.

Verder ondersteunt de nieuwe versie van Angular een else input in de ngIf directive. Hierdoor wordt een template reference getriggered als een conditie niet waar is. Naast de else input is er ook de then input nieuw. Dit is handig als je een template moet inladen als de conditie waar is. Het resultaat van de conditie kun je vervolgens opslaan in een lokale variabele. Dit is een van de nieuwe features, we zijn benieuwd wat het Angular team nog meer in petto heeft voor de community.