Google heeft tijdens de Chrome Dev Summit 2017 de twee nieuwe tools Chrome User Experience Report en Trusted Web Activity aangekondigd. De eerste dienst richt zich op de ondersteuning van ontwikkelaars bij het verbeteren van de gebruikerservaring van websites, terwijl de ander een nieuwe manier introduceert voor het combineren van Android-apps en het web.

Met Chrome User Experience Report krijgen ontwikkelaars een publieke dataset aan belangrijke gebruikerservaring-metriek. De statistieken zijn afkomstig van Chrome-gebruikers die synchronisatie van browsergeschiedenis en usage statistic reporting toestaan. Ontwikkelaars krijgen inzicht in hoe Chrome-gebruikers het web ervaren vanaf een variëteit aan hardware, software en netwerken.

Zo wil Google laten zien op welk gebied de ontwikkelaars goed werk verrichten. Ook moet in beeld komen welke gebieden nog voor betering vatbaar zijn en trends en voordelen gesignaleerd worden. Momenteel kent Chrome User Experience Reports data afkomstig van 10.000 verschillende punten, maar Google hoopt de dataset verder uit te breiden.

Trusted Web Activity

De andere tool die Google aankondigde, Trusted Web Activity, is een alternatief voor Chrome’s custom tabs voor Android. Met de lancering van deze dienst kan een Android-app beschikken over content geleverd vanaf het web. De browser zorgt daarbij voor de kracht zonder dat de gebruiker weggestuurd wordt uit de applicatie.

Google belooft dat deze functionaliteit ook voor andere browsers beschikbaar komt, zodat het niet exclusief is voor Chrome. Het is niet bekend welke browsers er toegevoegd zullen worden en wanneer dat moet gebeuren. De techgigant liet weten dat deze tool in ieder geval spoedig beschikbaar zal zijn.

Door de Chrome Dev Summit kwam Google met meer nieuws naar buiten. Maandag werd bijvoorbeeld bekend dat het gebruik van de veilig HTTPS-standaard in het afgelopen jaar flink is toegenomen. Deze technologie beschermt gebruikers tegen potentieel misbruik. Volgens de cijfers van Google is het gebruik met 89 procent gegroeid.