2min

Google heeft een nieuwe update uitgebracht voor Chrome voor Android. Die maakt het een stuk sneller om bestanden te downloaden en doet dat door afzonderlijke processen te creëren. Overigens gaat het om een proef voor gebruikers die meedoen met het bètaprogramma van Google.

De update komt naar Chrome 64, waarvan de proefversie nu breed beschikbaar is. De update versnelt het downloadproces behoorlijk. De functie wordt geactiveerd als een download langer dan twee seconden duurt. Daarvoor wordt er een drietal parallelle processen gelanceerd, die het downloaden veel sneller moeten maken.

Breed beschikbaar

Google brengt de functie naar alle mensen die gebruik maken van Chromeversie 64 en nieuwer.  Dat betekent dat iedereen die Chrome Canary of een nieuwere Chromium-versie heeft, de functie standaard kan gebruiken. Hij is overigens nog niet beschikbaar voor de stabiele versies van Chrome, maar zal daar vermoedelijk snel naar komen.

Om de functie uit te proberen, moet je de volgende regel in de adresbalk plakken:

chrome://flags#chrome-parallel-download

Daar kan je de functie indien gewenst inschakelen. Bij de flag zien we staan dat het “parallel downloaden inschakelt om de downloadsnelheid te verhogen.” De functie is drie maanden geleden voor het eerst in Chrome gespot, maar nu dus pas klaar voor meer gebruikers. Het resultaat van de update is een forse versnelling van het downloaden van grote bestanden. Bij kleinere bestanden zijn er nauwelijks veranderingen merkbaar.

Mocht je het parallel downloaden willen inschakelen, is het van belang om enkel deze flag te veranderen. Andere wijzigingen kunnen voor problemen zorgen die je browser onbruikbaar maken.