2min Devops

Rechter onderzoekt rechtszaak KaZaA

Rechter onderzoekt rechtszaak KaZaAVoor de rechtbank in Los Angeles beginnen vandaag de verhoren in de zaak die draait om de vraag of online uitwisselingsdienst KaZaA in de Verenigde Zaken kan worden aangepakt. De toekomst van KaZaA hangt grotendeels van de uitspraak af. Het moederbedrijf van KaZaA, Sharman Networks, is gehuisvest in Australië en staat geregistreerd in Vanuatu, een klein eilandenstaatje in de South Pacific. Volgens de ceo van Sharman, Nikki Hemming niet om juridische, maar om belastingtechnische redenen. Niettemin is niet duidelijk of Sharman Networks in de Verenigde Staten voor de rechter kan worden gedaagd.

Als de rechter oordeelt dat KaZaA juridisch aangepakt kan worden in de Verenigde Staten, zal KaZaA mogelijk hetzelfde lot tegemoet gaan als online ruildiensten als Napster en Audio Galaxy, die hun diensten gedwongen deels of geheel moesten sluiten. KaZaA is inmiddels uitgegroeid tot de populairste en meest gebruikte ruildienst.

De rechter zal onderzoeken of het bedrijf Sharman Networks voldoende contact heeft met inwoners van de Verenigde Staten om het een Amerikaanse zaak te maken. Volgens de Recording Industry Association of America (RIAA) is dit punt echter van ondergeschikt belang, omdat Sharman een zakelijke relatie heeft met het Amerikaanse bedrijf Blastoise dat de peer-to-peer technologie verzorgt. De advocaat van Sharman spreekt dit tegen. Volgens hem verloopt het zakelijk contact met Blastoise niet via Los Angeles, maar via de Britse vestiging.

Mocht Sharman aangepakt kunnen worden, dan zal de aanklacht tegen de ruildienst toegevoegd worden bij de al lopende rechtszaak tegen Streamcast Networks en Grokster.