1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nadat Stichting Brein het slachtoffer was geworden van een DDOS kregen een aantal klanten van ISP en webhoster Vuurwerk problemen met hun verbinding. Men vermoedt dat het DDOS script op een hub van Surfnet is gezet. Dit is een netwerk voor hogescholen en andere wetenschappelijke instituten. Nadat dit bekend is geworden hebben diverse andere sites het script overgenomen, waaronder de weblog Neukia.

De eigenaar van de weblog heeft echter een prima excuus: "Ik kreeg hier een mailtje over en heb dit op mijn site gezet. Ik heb het script niet gemaakt, ik ben niet meer dan een doorgeefluik".

Het gaat om een script wat de site van Brein 16 keer opent en vervolgens elke 5 seconden refreshed. Dit zorgt voor enorm veel verkeer naar de servers van Brein, waardoor die overbelast raken. Daarop heeft Brein besloten de site in ieder geval de rest van het weekend offline te halen.

Tim Kuik van stichting Brein reageert nuchter op de aanval: "Ja dat is het risico van het vak. We hebben een beetje ruis op de lijn." Dit ondanks het feit dat andere klanten van Vuurwerk (de hoster van de site van Brein) klagen over tragere servers. Er is zelfs een netwerkstoring geweest bij Vuurwerk. Of dit te maken had met de DDOS is niet bekend.