Nokia heeft als eerste telecomnetwerkleverancier het Open Radio Access Network (O-RAN)-initiatief omarmd. Hiermee geeft de netwerkleverancier open toegang tot zijn AirScale-softwareportfolio, zodat mobiele operators een open ecosysteem kunnen gebruiken om hun netwerken te bouwen.

De aan het Nokia AirScale-portfolio toegevoegde O-RAN-technologie moet het voor mobiele operators mogelijk maken netwerken te bouwen die niet afhankelijk van een bepaalde leverancier zijn. De technologie moet ieder onderdeel van een telecomnetwerk interoperabel maken, zodat operators verschillende leveranciers voor netwerkonderdelen kunnen kiezen.

De nu toegevoegde technologie, waaronder open interfaces, zijn beschikbaar bovenop de bestaande AirScale-software van Nokia. De functionaliteit die deze technologie biedt, is gelijkwaardig aan de hoge prestaties en sterke security die klanten van de Nokia-radiotoepassingen en -oplossingen gewend zijn.

Open ecosystemen belangrijk voor 5G

Reden voor Nokia om het O-RAN-initiatief te omarmen is onder meer de komst van 5G. Met O-RAN in zijn telecomproducten garandeert Nokia operators, toezichthouders en politieke beslissers dat openheid makkelijk kan worden ingezet voor het beveiligen van telecomnetwerken. Zonder dat hiervoor zorgen ontstaan rondom concurrentie en de beveiliging van 5G-architecturen.

Dit jaar komt al een eerste set aan O-RAN-functionaliteit beschikbaar. Volgend jaar moet een complete suite aan open interfaces worden uitgebracht.