Dell Technologies introduceert ecosysteem open telecomstandaarden

Dell Technologies introduceert ecosysteem open telecomstandaarden

Dell Technologies wil open telecomstandaarden belangrijker laten worden, om de telecomsector te helpen. De techgigant kondigt tijdens Mobile World Congress zijn nieuwe partnersamenwerkingsverband Dell Open Telecom Ecosystem Community aan.

Dell Open Telecom Ecosystem Community moet techpartners en telecomoperators bij elkaar brengen en sneller open telecomoplossingen ontwikkelen en naar de markt brengen. Daarnaast moeten partners binnen het samenwerkingsverband telecomkennis met elkaar delen, samenwerken aan nieuwe ideeën en het voor operators sneller mogelijk maken geld te verdienen met open telecomnetwerken.

Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking moet plaatsvinden op het gebied van Radio Access Network (RAN)-netwerken, vooral voor Open RAN-standaarden. Veel operators gebruiken deze open platforms voor het beter kunnen aanpassen van hun telecomnetwerken voor speciale behoeftes. Vooral het ondersteunen van de meest uitdagende en kritische workloads. Ook moeten Open RAN-netwerken betrouwbaar zijn en betere kostenprestaties leveren dan de bestaande legacy-netwerken.

Nokia en Qualcomm

Binnen de Dell Open Telecom Ecosystem Community werkt Dell Technologies samen met Nokia en Qualcomm. De Finse netwerkspecialist neemt, naarst diverse testtrajecten, deel in een integratie- en validatietraject voor verschillende netwerkoplossingen. Denk aan 5G Cloud RAN-software en Cloud RAN SmartNIC in-line Layer-1 acceleratorkaart. Hiervoor worden de recent door de techgigant aangekondigde open infrastructuur en de nieuwe PowerEdge-servers gebruikt. De samenwerking moet ook leiden tot een nieuw virtueel RAN-product.

De samenwerking met Qualcomm bestaat uit het ontwikkelen van een nieuwe gevirtualiseerde en gedistribueerde 5G unit. Hiervoor worden de Dell PowerEdge XR8000- en XR5610 servers met de X100 5G RAN Accelerator Card gecombineerd. Commerciële Layer-1-software wordt hieraan toegevoegd. Hieruit moet een platform voor het uitrollen van gevirtualiseerde en Open RAN-technologie ontstaan. Dit platform moet hoge prestaties leveren en kosteneffectief en energiezuinig zijn.

Amdocs en Juniper Networks

Naast Nokia en Qualcomm zijn er nog twee ‘founding’ partners in de Dell Open Telecom Ecosystem Community. In de eerste plaats is dat Amdocs. Met deze technologiepartner gaat de techgigant inzetten op de ontwikkeling van oplossingen die de uitrol van 5G Stand-Alone (SA)-netwerken mogelijk maken.

Hiervoor worden de Dell PowerEdge R670-diensten met de policy- en laadfunctionaliteit van Amdocs gecombineerd, voor het vaststellen van een cloudgebaseerde 5G core policy en laadcontrolestation. Hiermee kunnen bedrijven snel en geautomatiseerd een gevalideerd 5G SA-netwerk uitrollen over een open infrastructuur en met meerdere partners.

Tot slot wordt binnen Dell Open Telecom Ecosystem Community samengewerkt met Juniper Networks. Deze samenwerking moet een gecertificeerd product opleveren waarmee operators hun serverpark kunnen consolideren en meer energie kunnen besparen voor zendmastlocaties. Hiervoor ontwikkelen de techbedrijven een hybride netwerkinfrastructuur die de Open RAN-servers van Dell Technologies combineert met de fysieke routers van Juniper Networks en diens cloudgebaseerde router software.

Voor de toekomst van de Dell Open Telecom Ecosystem Community blijft het niet bij deze vier partners, geeft de techgigant aan.

Lees ook: Dell Technologies zet meer in op open telecomoplossingen