2min

Microsoft werkt aan een beheerde Azure Stack private cloud-omgeving, met codenaam Azure Stack Fiji.

Volgens ZDNet is de techgigant op dit moment bezig om Azure Stack Fiji te ontwikkelen. Met de ze dienst kunnen bedrijven, beheerd door Microsoft Azure, in hun eigen datacenters met door Microsoft beheerde hardware een lokale versie van de public cloud draaien. Dit biedt hen dus on-premises de voordelen van deze public cloud-omgeving.

Meer low-latencycapaciteit

Daarnaast moet Azure Stack Fiji gebruikers de low-latency capaciteit bieden die volledig door de Azure fabric wordt beheerd, zo verwacht de techwebsite. Dit moet waarschijnlijk gebeuren met het hybrid cloud-platform Azure Arc. Azure Arc maakt het bijvoorbeeld mogelijk meerdere cloud- en on-premise-omgevingen vanuit één portaal te beheren. Ook wordt hierbij dezelfde hardware-infrastructuur gebruikt die Microsoft gebuikt om Azure te draaien.

Concurrentie met andere aanbieders

De komst van Microsoft Azure Stack Fiji moet de volgende stap zijn in de hybrid computingstrategie van de techgigant. Op dit moment draait de hybrid computing-propositie van Microsoft vooral om Azure Stack Hub. Deze wordt als een appliance aangeboden die vooraf geïnstalleerd meekomt met gecertificeerde server hardware van Microsoft-partners.

Overige onderdelen van dit portfolio zijn Azure Stack Edge, een via Azure beheerde appliance,  de HyperConverged Infrastructuur (HCI)-oplossing Azure Stack HCI en de ultra-low-latency cloudoplossing Azure Stack Edge Zones.

Verder moet de nu aangekondigde Azure Stack Fiji de concurrent gaan vormen voor soortgelijke diensten van de overige grote public clouda-anbieders. Denk daarbij aan AWS Outposts of aan Google Anthos.

Microsoft doet, zo bericht ZDNet, zelf geen mededelingen over de mogelijke komst van Azure Stack Fiji.