11min Devops

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1

Zoals verwacht en zoals de afgelopen dagen al uitlekte heeft Apple gisteravond een nieuwe versie van iTunes gelanceerd, daarnaast is de iPod-lijn geüpdatet en is de iPhone 2.1-firmware aangekondigd voor aanstaande vrijdag. In deze samenvatting lees je alles over de laatste aankondigingen.

iTunes 8: Genius, HD TV-series, Rasterweergave, Nieuwe visualisatie

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Apple begon de aankondigingen met een nieuwe versie van iTunes dat hiermee naar versie 8 getild wordt. Voornaamste nieuwe functie is de zogenaamde ‘Genius’, waarmee volgens Apple heel eenvoudig automatisch afspeellijsten samengesteld kunnen worden met nummers die ‘bij elkaar passen’.

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Genius is naadloos geïntegreerd met de iTunes Store en een iTunes Store-account is dan ook vereist. Genius maakt aan de hand van een algoritme vergelijkingen van muziek en kijkt welke muziek bij elkaar past. Hiervoor wordt de complete bibliotheek anoniem aan het iTunes Store-account toegevoegd. Ook wordt deze automatisch gekoppeld met de bibliotheken van andere mensen, wat zorgt voor nog specifiekere resultaten.

Genius bevat daarnaast een speciale Genius-balk aan de rechterzijde van het iTunes-venster, dat overigens ook verborgen kan worden, waarin suggesties voor nieuwe muziek uit de iTunes Store gedaan worden. Dit lijkt enigszins op de oude MiniStore, dat ook verschillende aanbevelingen deed, maar door het verbeterde algoritme dat Genius gebruikt werkt dit volgens Apple nog beter.

High Definition TV-series

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Ook nieuw in iTunes 8 is de mogelijkheid om verschillende televisie-series in High Definition te bekijken op de computer. Hiervoor worden er dan ook High Definition-varianten van de verschillende televisie-series in de iTunes Store aangeboden.

Dit is voor de Nederlandse iTunes-gebruiker echter minder interessant, omdat er nog altijd geen televisie-series in de Nederlandse iTunes Store beschikbaar zijn.

Hoe dan ook maakte Apple bekend dat het wederom de series van de Amerikaanse zender NBC in de iTunes Store gaat aanbieden. NBC maakt series als Heroes, The Office, Battlestar Galactica en nog veel meer. De prijs van televisie-series in HD is vastgesteld op 2,99 dollar, een dollar extra ten opzichte van de normale prijs van televisie-series.

Rasterweergave

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1
iTunes 8 introduceert ook een nieuw weergave, de rasterweergave, waarmee de albumillustraties van muziek, podcasts, tv-series etcetera in een raster worden weergegeven. Daarnaast kan er door middel van een balk aan de bovenzijde van het venster gegroepeerd worden op album, artiest, genre of componist.

Opvallend is echter dat de shuffle-optie in deze nieuwe weergave niet werkt. Er kan dus slechts één artiest tegelijkertijd worden afgespeeld. In andere weergaven werkt de shuffle-optie nog wel.

Nieuwe visuele effecten

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1
Zoals eerder deze week ook al uitlekte, komt iTunes 8 met een nieuwe visualisatie gebaseerd op de populaire iTunes-plugin Magnetosphere.

Deze plugin verdween enige tijd terug van de website van de maker met de melding dat men bezig was met een nieuwe versie en dat het ‘even zou gaan duren’. Deze week werd al bekend dat Apple Magnetosphere gekocht en in iTunes verwerkt heeft.

iTunes 8 bevat echter een doorontwikkelde versie van de plugin met nieuwe varianten, lichteffecten en kleuren. De visualisatie heeft de naam ‘iTunes Visualizer’ gekregen, maar de oude visualisatie is onder de naam ‘iTunes Classic Visualizer’ eveneens beschikbaar.

Verbeterde toegankelijkheid

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Tot slot introduceert Apple in iTunes 8 verbeterde toegankelijkheid voor bijvoorbeeld slechtzienden. Volgens Jobs was de vraag hiernaar erg groot en heeft men het daarom ingebouwd.

iTunes 8 heeft nu ondersteuning voor schermlezers voor de Mac en de pc. Je kunt je iTunes-bibliotheek beheren met VoiceOver in Mac OS X Leopard of Window-Eyes voor Windows XP en Windows Vista. Je kunt je schermlezer ook gebruiken om materiaal uit de iTunes Store te kopen of downloaden – ook uit iTunes U.

Gratis te downloaden

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1
iTunes 8 is sinds gisteravond gratis te downloaden voor zowel Mac OS X- als Windows-gebruikers.

QuickTime 7.5.5 is vereist en wordt meegeleverd met de update voor Windows. Mac OS X-gebruikers dienen eerst middels Software-update te controleren op QuickTime 7.5.5.

Nieuwe iPod nano: dunste iPod ooit, nieuwe kleuren, Genius-integratie, acceleratiesensor

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Zoals eveneens verwacht introduceerde Apple ook een nieuwe iPod nano. Het design komt exact overeen met de foto’s die de afgelopen weken uitlekten. De nano is weer terug in de stijl van de tweede generatie nano, maar met tal van verbeteringen.

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Zo is de nieuwe iPod nano volgens Apple de ‘dunste iPod ooit’ die ook nog eens bijzonder klein is. De nieuwe nano heeft een groter display dat rond van vorm is. De nano zelf is ovaalvormig en komt in negen felle kleuren: zilver, paars, blauw, groen, geel, oranje, rood, rose en tot slot zwart. De nieuwe nano is gemaakt van aluminium en Apple onderstreept dat het volkomen milieuvriendelijk vervaardigd is.

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Ook de gebruikersinterface van de software op de nano is wederom aangepast, deze is sterk verbeterd en lijkt veel op de gebruikersinterface van de iPod Touch en de iPhone. Ook de eerder genoemde Genius-functie is in de software geïntegreerd zodat je ook onderweg Genius-afspeellijsten kan samenstellen.

Verder heeft Apple nog een handigheidje van de iPod Touch en de iPhone geleend. Zo bevat de nieuwe iPod nano nu een acceleratiemeter die twee functies heeft. De eerste is bedoeld om de nano een kwartslag te draaien, waarmee bijvoorbeeld een Cover Flow-weergave gestart wordt of video’s bekeken kunnen worden.

De tweede functie is bedoeld om een fysieke shuffle toe te passen. Wanneer je de nano schudt activeert de software de shuffle-functie. Apple noemt dit ‘shake to shuffle’.

Wederom is ook dat batterijduur van de nano verbeterd. Volgens Apple moet het nu mogelijk zijn om 24 uur lang non-stop muziek te luisteren op een volle batterij. Video’s daar tegenover kan je 4 uur lang non-stop bekijken.

Tot slot de modellen. Apple zegt de 4GB-nano vaarwel en introduceert een standaard 8GB-variant die in Nederland te koop zal zijn voor 139 euro. Ook is er een nieuwe 16GB-variant die 189 euro kost. De 8GB-variant is, zo gaf Jobs aan, direct verkrijgbaar, de 16GB-variant volgt begin volgende week.

Nieuwe oordopjes met afstandbediening & nieuwe in-ear-oordopjes

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Tezamen met de nieuwe iPod nano introduceert Apple ook nieuwe oordopjes die compatibel zijn met de verschillende iPod-modellen en waarschijnlijk ook de iPhone.

Belangrijkste verandering aan de nieuwe oordopjes is een afstandbediening om je muziek te ‘besturen’ met ingebouwde besturing voor afspelen/pauzeren, vooruit en terug, maar dit kenden we al van de iPhone.

Nieuw is echter dat met de nieuwe oordopjes ook het volume afgesteld kan worden.
Ook een microfoontje ontbreekt niet en daarom heeft de nieuwe iPod nano ook ondersteuning voor het opnemen middels een microfoon gekregen.

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1De nieuwe oordopjes met afstandbediening zijn leverbaar vanaf oktober en kosten 29 euro. Daarnaast introduceert Apple nieuwe in-ear-oordopjes voor de iPod/iPhone met drie earbuds en een ingebouwde woofer en tweeter. Deze zijn eveneens in oktober verkrijgbaar en kosten 79 euro.

iPod classic & iPod shuffle

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1

Ook vertelde Jobs iets over de iPod classic en de shuffle. Deze ondergaan beide geen ingrijpende veranderingen, maar er wijzigen wel wat dingen bij deze modellen, hieronder een overzicht.

iPod classic:

 • ‘Dikke’ variant verdwijnt, omdat iedereen de dunne kiest
 • Geen keuze meer tussen 80 of 160 GB, in plaats daarvan 120 GB standaardcapaciteit
 • Twee kleuren: wit en zwart
 • Beide kleuren kosten 229 euro

iPod shuffle:

 • Nieuwe kleurtjes
 • Ongewijzigde opslagcapaciteit en prijs

Nieuwe iPod Touch: dunner, 2.1-firmware, ingebouwde speaker, Nike+ ingebouwd

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Een nieuwe iPod Touch kon eveneens niet uitblijven en daarom introduceerde Apple gisteravond een iPod Touch die nog dunner is dan zijn voorganger en helemaal in aluminium is uitgevoerd. Hier komt ook meteen het milieu-aspect om de hoek kijken, want ook de nieuwe iPod Touch voldoet aan de milieu-checklist.

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Opvallende wijzigingen in de nieuwe iPod Touch zijn naast een dunnere behuizing ook een ingebouwde speaker zoals de iPhone nu al heeft en volumeknoppen aan de zijkant om nog eenvoudiger het volume te kunnen afstellen. Normaal gesproken kon dat alleen via de gebruikersinterface gedaan worden.

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Daarmee komen we direct bij de nieuwe gebruikersinterface. Zoals al werd aangenomen beschikt de nieuwe iPod Touch standaard over de 2.1-firmware die een heleboel bestaande problemen oplost, maar ook nieuwe functies introduceert. Nieuw in de 2.1-firmware is bijvoorbeeld de Genius-functie om ook op de iPod Touch afspeellijsten samen te stellen van muziek die bij elkaar past.

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Ook nieuw is ondersteuning voor Nike+, een techniek speciaal voor hardlopers die middels de iPod statistieken bijhoudt. Voorheen was hiervoor een ontvanger nodig die op de iPod geklikt moest worden en een zender in je schoen, maar Apple heeft in de nieuwe iPod Touch de Nike+-ontvanger in het apparaatje geïntegreerd en ook de software is standaard aanwezig.

Deze functionaliteit is daarnaast exclusief voor de nieuwe iPod Touch. Omdat de iPhone deze ontvanger niet ingebouwd heeft zal de iPhone hier dan ook geen gebruik van kunnen maken.

Komen we wederom bij de batterijduur. Konden we bij de iPod nano al 24 uur non-stop muziek luisteren, bij de nieuwe iPod Touch kan dat al 36 uur. De nieuwe nano doet 4 uur video’s, de nieuwe iPod Touch daarentegen kan 6 uur non-stop video’s kijken.

Tot slot de modellen. Aan de opslagcapaciteit verandert niets, men kan blijven kiezen tussen 8, 16 of 32 GB. Wel veranderd zijn de prijzen van de verschillende modellen. De 8GB-variant zal 219 euro kosten, de 16GB-variant 279 euro en de 32GB-variant tot slot gaat voor 379 euro over de toonbank.

De 2.1-firmware is ook voor bestaande iPod Touch-bezitters te downloaden. Wie de 2.0-versie gekocht heeft, krijgt deze gratis. Wie deze niet gekocht heeft betaalt 9,99 euro voor de nieuwe firmware-update.

iPhone 2.1-firmware: Aankomende vrijdag

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Ook heeft Apple de langverwachte iPhone 2.1-firmware aangekondigd. Deze zal voornamelijk bugfixes bevatten voor veel van de problemen waarmee iPhone-bezitters te kampen hebben. De highlights:

 • Significant verbeterde batterijduur
 • Minder wegvallende gesprekken
 • Een hoop bugfixes
 • Sneller backuppen naar iTunes
 • Geen crashende applicaties meer

Uit de ervaringen met de vierde bèta van de 2.1-firmware bleek al dat ook de lag met contacten en het traag reageren van de software met de nieuwe update verleden tijd zal zijn.

Daarnaast lijkt het logisch dat we ook de Genius-functie in de 2.1-firmware gaan aantreffen, naast wellicht nog enige andere nieuwe functies. We zullen het vrijdag gaan zien. de iPhone-update is een gratis update en zal uitsluitend via iTunes beschikbaar gesteld worden.

Bijzonderheden: iTunes Store, iPod-marktaandeel, App Store

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Jobs noemt de berichtgeving over zijn ‘dood’ behoorlijk overdreven. Daarom vestigt hij snel de aandacht op iTunes en dan in het bijzonder de iTunes Store.

Op dit moment bevat de iTunes Store 8,5 miljoen nummers, meer dan 125 duizend podcasts, meer dan 30 duizend televisie-series, 2600 films en tot slot ruim 3000 applicaties voor de iPhone en iPod Touch.

Daarnaast kent de iTunes Store maarliefst 65 miljoen geregistreerde accounts met een creditcard. iTunes is dan ook de grootste muziekdistributeur in de Verenigde Staten.

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Ook op iPod-gebied doet Apple het nog steeds goed. Uit de laatste gegevens van marktonderzoeksbureau NPD blijkt dat de iPod alleen in de Verenigde Staten een marktaandeel heeft van 73,4 procent.

De tweede plaats is voor overige – alle onbekende merken – met zo’n 15,4 procent, de derde plaats is voor SanDisk met 8,6 procent en de vierde plaats tot slot is voor Microsoft met 2,6 procent marktaandeel op de Amerikaanse markt.

Sinds de introductie van de iPod zijn er 160 miljoen van deze mediaplayers over de toonbank gegaan. Volgens Jobs beschikt 90 procent van de Amerikaanse auto’s over iPod-integratie, een zeer hoog percentage.

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Ook de App Store krijgt nog even speciale aandacht. De online winkel voor de distributie van de eerder genoemde 3000 applicaties voor de iPhone & iPod Touch bestaat sinds gisteren exact zestig dagen en tot nu toe zijn er niet minder dan 100 miljoen applicaties gedownload.

Keynote-video beschikbaar

Let’s Rock: iTunes 8, nieuwe iPods, iPhone 2.1Sinds gisteravond is er ook een video van de keynote in QuickTime-formaat beschikbaar. De keynote duurt ongeveer een uur en kan hier bekeken worden.

De video is ook beschikbaar (iTunes Store-link) als podcast via de speciale Apple Keynotes-podcast in de iTunes Store.

Links

De producten:

Foto’s:

Ervaringen:

Bron:Techzine Redactie