3min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft woensdagavond tijdens het jaarlijkse special muziek-event iTunes 9 met nieuwe functies als iTunes LP, Home Sharing, Genius Mixes en meer geïntroduceerd. Ook kondigde Apple de beschikbaarheid van iPhone OS 3.1 aan, dat tevens enkele nieuwe functies kreeg.

[b]iTunes 9: Nieuwe functies en nieuw uiterlijk[/b]


De laatste versie van de iTunes-software brengt verbeterde synchronisatiemogelijkheden en verbeterd beheer van iPhone-applicaties. Daarnaast is ook het ook eenvoudiger geworden om de inhoud van de iTunes-bibliotheek met andere computers binnen je huishouden te delen en introduceert Apple ook een nieuw uiterlijk voor de iTunes Store inclusief een nieuwe functie die de naam ‘iTunes LP’ heeft gekregen.

"iTunes 9 is een geweldige iTunes-release, met innovatieve functies die het gebruik van iTunes en de iTunes-content beter dan ooit tevoren maken", zei Steve Jobs, Apples CEO. "iTunes LP, bijvoorbeeld, laat artiesten meer van hun creativiteit met fans delen en geeft muziekliefhebbers het gevoel ondergedompeld te worden in een album met kunst, songteksten, liner notes, foto’s en video’s."

Ook een nieuwe functionaliteit in iTunes 9 is Home Sharing. Hiermee wordt het mogelijk om eenvoudiger muziek, films, tv series en meer met andere computers binnen je netwerk te delen. Het is mogelijk om iTunes-bibliotheken van maximaal vijf geautoriseerde computers binnen je huishouden te bekijken, te importeren wat je mooi vind en automatisch aankopen uit de iTunes Store op elk van deze computers aan je eigen bibliotheek toe te voegen.

Apple heeft de iTunes Store in iTunes 9 van een compleet nieuw uiterlijk voorzien. Kenmerkend hieraan is dat de navigatie van de Store nu bovenaan te vinden is onderverdeeld in (in de Nederlandse variant, red.) vijf categorieën ‘Muziek’, ‘App Store’, ‘Podcasts’, ‘Audiobooks’ en tot slot ‘iTunes U’. Elk menu heeft weer z’n eigen uitklapbaar menu voor de subcategorieën.

Naast de hoofdpagina van de iTunes Store zijn ook artiestenpagina’s, albumpagina’s en overige pagina’s voor bijvoorbeeld films en tv-series in een geheel nieuw uiterlijk gestoken. Door de nieuwe lay-out van de iTunes Store kunnen bezoekers eenvoudiger navigeren binnen de online winkel. De nieuwe iTunes Store beschikt ook over iTunes LP’s, een speciaal format voor albums met allerlei extra’s, gemaakt om het interessanter te maken om volledige albums aan te schaffen.

Ook nieuw in iTunes 9 is iTunes Extra’s, DVD-achtige speciale features voor filmdownloads (niet in Nederlandse iTunes Store, red.). iTunes Extra’s bestaan onder meer uit documentaires, verwijderde scenes, interviews en en interactieve fotogalerijen. De functionaliteit is momenteel beschikbaar voor een aantal films waaronder ‘Twilight’, ‘Batman Begins’, ‘WALL-E’, ‘Iron Man’ en ‘The Da Vinci Code’.

Tot slot heeft ook de Genius-functionaliteit, die Apple in iTunes 8 introduceerde, een upgrade gekregen. Genius Mixes worden samengesteld door de resultaten van meer dan 27 miljoen muziekbibliotheken met meer dan 54 miljard nummers, toegevoegd en geanaliseerd door Genius. De nieuwe Genius Mixes stellen automatisch tot twaalf ‘eindeloze mixen’ van nummers in je iTunes-bibliotheek samen.

[b]iPhone OS 3.1: Aanbevelingssysteem voor App Store[/b]

Apple heeft woensdag een nieuwe versie van de iPhone-software vrijgegeven. De nieuwe software brengt enkele nieuwe features, zoals het Genius-aanbevelingssysteem en een groot aantal bugfixes. iPhone OS 3.1 is verkrijgbaar als een gratis update voor de iPhone en iPod Touch (versie 3.1.1).

De nieuwe Genius-functie van iPhone OS 3.1 zorgt ervoor dat, net als de Genius-functie van iTunes, muziek aanbeveelt op basis van muziek die je al bezit, applicaties aanbevolen worden op basis van de applicaties die je al in je bezit hebt. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de categorie van de applicatie, maar ook naar andere overeenkomende kenmerken.

De nieuwe softwareupdate introduceert tevens de mogelijkheid om rechtstreeks vanaf de iPhone of iPod touch beltonen te kopen en aan de bibliotheek toe te voegen. Apple maakte woensdag tevens bekend dat het ruim twintig miljoen iPod touches heeft verkocht en dat er meer dan 75 duizend applicaties in de App Store verkrijgbaar zijn. Meer dan 1,8 miljard applicaties werden tot nog toe gedownload.