Digg.com-oprichter Kevin Rose, die eerder al de primeur had om de nieuwe iPod nano te laten zien en later ook een datum riep voor de aankomende Apple-updates, heeft wederom nieuwe informatie ontvangen. Ditmaal over de nieuwe versie van iTunes, iTunes 8.

Aanvankelijk wou Rose niet zoveel details prijsgeven omtrent de nieuwste versie van de multifunctionele jukebox-applicatie iTunes. Tijdens een interview gaf hij alsnog wat cryptische informatie vrij waarbij hij ‘iets met aanbevelingen’ en ‘kijken naar je muziek’ aanhaalde. Daarna was het slechts gissen wat hij er precies mee bedoelde.

Hij gaf ook aan dat een nieuwe nano, touch, iTunes 8 en ook de nieuwe iPhone 2.1-firmware op 9 september hun opwachting gingen maken. Hierin lijkt hij gelijk te hebben, want Apple bevestigde gisteren met uitnodigingen voor de pers dat er op 9 september inderdaad een special event gehouden zal worden.

Inmiddels is er gezien de betrouwbaarheid van de geruchten over de nieuwe iPod nano meer en meer consensus aan het ontstaan dat Apple aanstaande dinsdag ook met een nieuwe versie van iTunes komt. Woensdagavond publiceerde Rose wederom nieuwe informatie omtrent iTunes 8, ditmaal een stuk gedetailleerder. Een nieuwe bron van Rose meldt dat de volgende zaken nieuw zijn in iTunes 8:

  • Genius: Maakt automatisch playlists van muziek in je bibliotheek;
  • Genius sidebar: Aanvulling op Genius met aanbevelingen voor muziek uit de iTunes Store die je nog niet in je bezit hebt;
  • Een nieuwe weergave, de zogenaamde ‘Grid view’;
  • Televisie-shows in HD-kwaliteit uit de iTunes Store downloaden;
  • Media synchroniseren met iPod nano 4G, iPod classic 2G en iPod Touch 2G;
  • Nieuwe visualisaties, volgens Rose ’trippy’, wat kennelijk betekent dat ze geweldig zijn.

Het is niet bekend of dit alles is. Waarschijnlijk zullen er ook wel de nodige bugfixes gedaan zijn, maar die worden doorgaans niet bij "Wat is er nieuw" vermeld.

Ook bestaat het vermoeden dat iTunes 8 een nieuwe interface heeft, dit is geen bevestigd gerucht, maar wordt meermaals geuit op de verschillende fora. Met name de Genius bar past zeer waarschijnlijk niet in de huidige interface en dat brengt ons mogelijk bij een nieuwe of op z’n minst gewijzigde interface.

De geruchtenmolen draait weer op volle toeren en de speculaties op fora stromen in rap tempo binnen. De PR-afdeling van Apple heeft een journalist van een grote Amerikaanse krant naar verluidt aangegeven dat het special event op 9 september om ‘iets groots’ gaat en dat de journalist zeker zou moeten proberen om erbij te zijn.

Dit is opmerkelijk, want Apple gaat normaal gesproken niet in op de omvang van een event. Deze benadering heeft dan ook twee kanten. Enerzijds kan het gedaan worden om extra te hypen, anderzijds kan het ook zo zijn dat ze echt iets groots in petto hebben en ze graag willen dat de gevestigde pers aanwezig is.