2min

Atlassian komt met soft-delete policies om te voorkomen dat sites ongewild worden verwijderd bij onderhoud of uitval van diensten. Dit naar aanleiding van een recent incident waarbij per ongeluk honderden sites van klanten werden verwijderd.

Atlassian laat zich het recente incident waarbij door een verkeerd uitgerold onderhoudsscript honderden sites van klanten verdwenen, niet nog eens gebeuren. De softwareleverancier heeft daarom soft-delete policies geïntroduceerd die het verwijderen van sites, data en meta-data moeten voorkomen.

De soft-delete policies vereisen dat sites, data en meta-data bij operationele werkzaamheden niet automatisch meer kunnen worden verwijderd, maar dat eerst hiervoor een soort verificatieproces moet worden doorlopen. Dit proces moet eventuele fouten voorkomen, aldus Atlassian.

Werking soft-delete policies

Het betekent dat alle nieuwe werkzaamheden die verwijderprocessen nodig hebben eerst binnen de eigen sites van Atlassian moeten worden getest. Wanneer de processen zijn gevalideerd en dat duidelijk is dat zij niet ongewenst sites, data en meta-data verwijderen, worden de onderhoudsprocessen doorgevoerd voor de klanten. Ook hier wordt eerst getest of er geen onverwachte verwijderingen plaatsvinden. Hierdoor wordt het onmogelijk dat externe scripts of systemen klantendata kunnen verwijderen in productieomgevingen.

Daarnaast hebben de soft-delete policies voldoende retentiemogelijkheden. Hierdoor kan eventuele recovery van sites en data sneller verlopen. Pas na afloop van een bepaalde retentieperiode worden data uit productie verwijderd. Andere maatregelen die Atlassian neemt tegen ongewild dataverlies: het opnieuw vaststellen van het beheerproces voor zeer grote incidenten en het opstellen van een draaiboek voor de communicatie rondom grote incidenten.

Groot incident

Atlassian werd half april getroffen door een grote storing van de cloudsystemen na het uitvoeren van een verkeerd onderhoudsscript. Hierbij werden in totaal 883 sites en data van klanten direct ongewild verwijderd, wat 775 klanten trof.

Tip: Atlassian verwacht dat cloudstoring nog twee weken kan duren