2min

Tags in dit artikel

, , ,

The Linux Foundation, de non-profit organisatie die de ontwikkeling en verspreiding van het Linux-besturingssysteem wil bevorderen, heeft gisteren een studie vrijgegeven die de waarde van Linux inschat. Volgens de studie kost het ontwikkelen van een volledige Linux-distributie ongeveer 10,8 miljard dollar.

Volgens de studie van Amanda McPherson, Brian Proffitt en Ron Hale-Evans die door de Linux Foundation werd uitgegeven kost het maken van de Linux-distributie Fedora Core 9 circa 10,8 miljard dollar op basis van de kosten voor softwareontwikkeling op dit moment. De Linux-kernel, de kern van een Linux-distributie, kost alleen al 1,4 miljard dollar om te maken.

De studie, getiteld "Estimating the Total Development Cost of a Linux Distribution", is een update van een studie uit 2002 door David A. Wheeler die de Software Lines of Core (SLOC) in een typische Linux-distributie middels Red Hat Linux 7.1 had onderzocht. Aan de hand van het aantal regels broncode werd vervolgens het aantal werkuren en uiteindelijk de benodigde kosten bepaald. Wheeler vond toen dat het maken van een Linux-distributie ongeveer 1,2 miljard dollar zou kosten middels een conventionele proprietaire ontwikkelmethode in de Verenigde Staten.

Uit de studie komt naar voren dat Fedora Core 9 204,5 miljoen lijnen aan broncode bevat verdeelt over 5547 pakketten. De ontwikkeling hiervan zou neerkomen op bijna 60.000 werkjaren. Voor de ontwikkeling van de 6,8 miljoen lijnen aan broncode in de Linux-kernel zou meer dan 7500 werkjaren nodig zijn.

De studie is verkrijgbaar vanaf de Linux Foundation-website.