1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De eerste release candidate van Linux 6 is beschikbaar. De code van het open-source besturingssysteem beschikt nu over ondersteuning voor AMD GPU’s, Intel Gaudi accelerators en RISC-V.

Sommige ontwikkelaars noemen het eerder versie 5.20, maar Linux-goeroe Linus Torvalds geeft aan dat het hem niet uitmaakt hoe de versie wordt genoemd.

In rc1-versie is weinig veranderd aan de kernel, gaat Torvalds verder. Zo ontbreekt het in de code nog aan infrastructuur voor de codetaal Rust en ontbreekt ook de multi-gen LRU VM. Dit tot spijt van de Linux-goeroe. Hij geeft niet aan waarom deze functionaliteiten ontbreken. Hij verwacht wel dat deze in toekomstige releases alsnog worden ingevoerd.

Overige toegevoegde functionaliteit

Wel beschikt Linux 6 rc1 over andere handige functionaliteit. Meer dan de helft van de nieuwe functionaliteit richt zich op een zogenoemde AMD GPU register dump. Dit zijn specifieke bestanden voor het ondersteunen van de GPU’s. Voor het ondersteunen van processors zijn nu JSON-bestanden aangepast die de perf events beschrijven.

Verder biedt de rc1-versie nieuwe functionaliteit voor de ondersteuning van RISC-V. Ook beschikt de versie over code voor het draaien van de Gaudi accelerators van chipfabrikant Intel en een verbeterde ACPI-afhandeling.

Tip: Red Hat vernieuwt RHEL voor RISE with SAP