2min

TypeScript 4.8 is vanaf nu een Release Candidate. Volgens Microsoft verschijnt de definitieve release rond 23 augustus.

“Tussen nu en de stabiele release van TypeScript 4.8 verwachten we geen verdere veranderingen, afgezien van kritieke bugfixes”, deelde Microsoft program manager Daniel Rosenwasser in een blogpost.

De ontwikkeling van TypeScript is in meerdere fases opgedeeld. Versies veranderen na de betafase in een Release Candidate (RC). De volgende stap is algemene beschikbaarheid. De betafase van TypeScript 4.8 heeft iets minder dan een maand geduurd. Op 21 juni 2022 maakte Microsoft de beta bekend. Sinds 11 augustus 2022 is de versie een Release Candidate.

De Release Candidate van TypeScript 4.8 is beschikbaar via NuGet en de volgende Node Package Manager command: ‘npm install -D typescript@rc’. De Release Candidate wordt door Visual Studio 2022/2019 en Visual Studio Code ondersteund.

Nieuw in TypeScript 4.8

De functies van de Release Candidate zijn grotendeels hetzelfde als de functies van de beta. Een nieuwe instelling maakt het mogelijk om bestanden te negeren tijdens auto-imports, maar daarbuiten is er niets veranderd.

Microsoft verwacht de officiële versie rond 23 augustus te lanceren. Tussen nu en dan heeft de techgigant geen grote veranderingen in gedachte. Vandaar hebben we een goed beeld van de uiteindelijke release. Microsoft publiceerde een overzicht van alle updates op de website.

TypeScript 4.8 presteert beter dan de vorige releases. Microsoft sleutelde aan –build, –watch en –incremental om de snelheid te verhogen. “Op een vrij grote interne codebase hebben we tijdsbesparingen gezien van 10 procent tot 25 procent voor eenvoudige bewerkingen”, deelde de organisatie. “No-change scenario’s waren ongeveer 40 procent sneller.”

Populariteit

De softwareafdeling van Google werkt met TypeScript en reageerde op de release. Een van de developers liet weten dat een klein deel van de bestaande code gewijzigd moest worden om TypeScript 4.8 te ondersteunen, maar de meeste libraries draaiden perfect. “We zijn positief over de type-verbeteringen”, schreef de developer in een feedbackbericht. “Over het algemeen is het duidelijk wat er verandert.”

TypeScript blijft razendpopulair. De programmeertaal stond op de vijfde plaats van de meest gebruikte talen in de Stack Overflow Developer Survey 2022. Alleen JavaScript, HTML, CSS, SQL en Python werden vaker gebruikt.

Tip: AWS CodeWhisperer werkt nog niet altijd naar behoren