2min

Google geeft developers toegang tot een rollback van Android 13 naar Android 12. De downgrade helpt bij het testen van apps.

Met de lancering van Android 13 voor de Pixel 6 en 6a deelde Google een opvallende waarschuwing op system image website: “zodra je Android 13 flasht kun je niet meer terug naar de oude versie”.

Hoewel dat het geval blijft voor iedereen die een volledig functionele smartphone wil, heeft Google inmiddels een Android 12 developer support image beschikbaar gemaakt. De image stelt developers in staat om hun smartphones te downgraden na de update. De Android 12-versie is niet volledig functioneel, maar goed genoeg voor het testen van apps.

Anti-rollback beschermt tegen kwetsbaarheid

De reden dat Google aanvankelijk geen rollbacks ondersteunde is een bootloader-kwetsbaarheid in de Pixel 6, 6 Pro en 6a. Android 13 bevat een fix voor de kwetsbaarheid. Om te voorkomen dat aanvallers de fix omzeilen door de update ongedaan te maken, activeerde Google anti-rollback-bescherming op de Pixel 6, 6 Pro en 6a.

De anti-rollback-bescherming brandt een fysieke zekering door in de System-on-Chip (SoC) van een smartphone. Elke smartphone heeft meerdere zekeringen. Nieuwe besturingssysteemversies verwachten een aantal doorgebrande zekeringen. Als het aantal te hoog is, dan betekent dit dat Google het besturingssysteem als onveilig en verouderd heeft gemarkeerd. Als gevolg start het besturingssysteem niet meer op.

Website Ars Technica benadrukt dat de ‘developer support image’ nieuw terrein is voor Google. De image bevat een custom versie van Android 12. De versie lost de bootloader-kwetsbaarheid op en verhoogt de zekeringsteller zodat het besturingssysteem correct opstart.

De versie krijgt geen automatische updates. Ook ontbreekt ondersteuning voor de Compatibility Test Suite (CTS). CTS is een controle die garandeert dat een besturingssysteem niet door derde partijen is gemanipuleerd. Sommige bankapplicaties en online games vereisen de controle om op te starten. Gebruikers zullen hun toestel volledig moeten wissen om terug te kunnen naar de normale public builds en updates van Android.