De open-source connectiviteits-, security en monitoringsdienst Istio valt voortaan volledig onder de Cloud Native Computing Foundation (CNCF). Daarmee valt het onder dezelfde beheerorganisatie als Kubernetes, Knative en andere open-source cloudbeheertools.

Istio is een ‘mesh’-dienst die het mogelijk maakt op een transparante en eenduidige manier diensten in cloudgebaseerde applicaties met elkaar kan verbinden, beveiligen en in de gaten houden. Vooral gaat het daarbij om de microservices binnen de applicaties.

De dienst of tool zorgt voor het beheer van de microservices en het onderlinge dataverkeer tussen deze diensten of componenten. Op deze manier moet Istio ervoor zorgen dat de microservices zonder problemen draaien. Dit gebeurt door het maken van een abstractielaag die over netwerkomgevingen wordt gelegd. Hierdoor is het mogelijk op microservices gebaseerde applicaties daarop uit te rollen. Het uitrollen vindt plaats door automatisch applicatieverkeer via meerdere netwerk underlays te routeren. Hierdoor hoeft niet iedere applicatie voor ieder netwerk te worden geconfigureerd.

Meer neutraliteit

De komst van Istio naar de CNCF moet voor gebruikers de neutraliteit van de dienst garanderen. Dit is voor deze gebruikers vooral belangrijk omdat Istio als een basistechnologie wordt gezien voor moderne softwareplatforms.

Voor de overdracht werden de belangen van Istio door Google, eigenlijk de hofleverancier van bijdrages aan Istio, behartigd. De dienst werd in 2016 door de techgigant samen met IBM en Lyft ontwikkeld. Sindsdien zijn veel techbedrijven die cloudoplossingen bij het open-sourceproject aangehaakt. Denk aan Red Hat, VMware, Cisco, Intel, Huawei, Tencent en Alibaba. Ook zijn er commerciële versies van de dienst in omloop van onder andere Tertate, Solo.io en F5.

Lang overdrachtsproces

Google heeft eerder aangekondigd Istio te willen overdragen aan het CNCF, maar kwam daar in 2020 op terug en wilde de rechten overdagen aan een zelf opgerichte beheerorganisatie. Deze beslissing stuitte op veel kritiek van andere partners, zoals IBM. Zij waren bang dat de techgigant de controle wilde houden over de toekomst van de dienst.

In april 2022 besloot Google alsnog de rechter weer aan de CNCF over te dragen. Waarschijnlijk door de toenemende populariteit van Istio. Met de formele overdacht nu is dat geregeld. Istio maakt nu deel uit van dezelfde beheerorganisatie als andere belangrijke cloudoplossingen en -diensten als Kubernetes, Knative, maar ook Envoy, gRPC, Prometheus en SPIFF.

Toekomst

De CNCF, dat zelf weer valt onder de Linux Foundation, geeft aan dat komst van de dienst meer mogelijkheden geeft om alle clouddiensten die het beheert nog meer met elkaar te laten samenwerken. Google geeft aan dat de overdracht niets gaat veranderen aan de bijdragen die de techgigant aan het project levert.

Tip: Istio brengt versie 1.13 van zijn service mesh-platform uit