1 min

Istio service mesh heeft dezelfde ‘volwassen’ status bereikt als Kubernetes, Prometheus, Envoy en andere cloud-native-technologieën.

Dit maakt beheerder Cloud Native Computing Foundation bekend. De CNCF heeft het maximum te bereiken Maturity-niveau aan Istio toegekend. Met de status krijgt Istio service mesh nu dezelfde aandacht van het CNCF die het al aan de andere cloud-native technologieën geeft.

Reden snelle acceptatie

De snelle acceptatie van de technologie komt, volgens experts, doordat de technologie al ver was doorontwikkeld voordat het door Google aan het CNCF werd overgegeven.

Ook zijn er inmiddels voldoende ontwikkelaars, onder andere alle grote netwerk- en cloudaanbieders, die de technologie uitbreiden en bijhouden en bieden steeds meer organisaties de cloud-native technologie aan. Daarnaast heet het team achter Istio ook flink bijgedragen aan het ontwikkelen van andere technologie, zoals een verkeersbeheermodel dat in de Kubernetes Gateway API wordt gebruikt.

Open-source service mesh

Istio is een cloud-native open-source service mesh die een uniforme en efficiënte manier biedt voor het beveiligen, verbinden en monitoren van diensten in cloudgebaseerde applicaties. Hiervoor levert de technologie onder meer zero-trust networking, policy enforcement, verkeersbeheer, load balancing en monitoringsfunctionaliteit. Hiervoor hoeven applicaties niet te worden herschreven.

De dienst is oorspronkelijk ontwikkeld door Google en IBM. Istio service mesh is gebouwd op het Envoy-project van Lyft.

Tip: Nutanix’ cloudvisie voor de komende 10 jaar; draai je workloads overal