2min

GitHub heeft onlangs aangekondigd dat zijn AI-tool Copilot een zakelijke versie krijgt. Hiermee moet de tool ook door bedrijven kunnen worden gebruikt. Daarnaast brengt de Microsoft-dochter een reeks van updates uit voor andere producten.

GitHub Copilot, dat onlangs werd beschuldigd van softwarepiraterij, krijgt een zakelijke versie. Tot nu toe was de tool alleen voor individuele ontwikkelaars beschikbaar.

De belangrijkste reden voor het uitbrengen van een zakelijke versie is dat GitHub grotere teams in staat wil stellen om de AI-tool te gebruiken in applicatieontwikkelingsprocessen. Dit moet de snelheid van ontwikkelingstrajecten verhogen en de productiviteit van developers verbeteren.

De dienst GitHub Copilot for Business moet binnenkort beschikbaar worden. Klanten kunnen licenties per seat aanschaffen en beheren. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden op een wachtlijst.

Extra features Copilot

Verder heeft GitHub Copilot extra experimentele functionaliteit gekregen met de introductie van stemactivatie. Net als de personal assistent van Google en Siri van Apple kunnen gebruikers Copilot starten met het spraakcommando ‘Hey GitHub’. Hierdoor moet de dienst aantrekkelijker worden voor gebruikers die geen toetsenbord willen of kunnen gebruiken. Ook voor deze feature geldt een wachtlijst.

Andere updates

Naast de zakelijke versie en stemactivatie heeft GitHub een reeks andere updates uitgebracht voor diverse tools. Zo is de door Visual Studio geïnspireerde GitHub Codespaces editor nu algemeen beschikbaar. Deze editor kan direct vanuit GitHub worden opgestart, zodat ontwikkelaars meteen aan het werk kunnen. Gebruikers krijgen van het platform 60 uur per maand gratis gebruik van de code editor. Wie meer nodig heeft kan een betaald abonnement afnemen.

Het GitHub-platform zelf krijgt betere zoek- en presentatiemogelijkheden voor code. Dit moet de manier waarop ontwikkelaars binnen het platform navigeren verbeteren, aldus de organisatie. Gebruikers krijgen binnenkort een nieuwe zoekmachine en een nieuw interface voorgeschoteld die makkelijker toegang geven tot code repositories. Hierbij worden intelligente voorstellen gedaan die zoekvragen geheel automatisch kunnen voltooien.

GitHub Project en Enterprise v3.7

Verder introduceerde GitHub roadmap en tasklist updates voor GitHub Projects. Ook is private vulnerability reporting als bètaversie gelanceerd. Met deze laatste feature kunnen ontwikkelaars code op GitHub repareren en controleren op bugs voordat cybercriminelen de code kunnen misbruiken.

Tot slot kondigde GitHub versie 3.7 aan van GitHub Enterprise. Dit zakelijke platform heeft meer dan 70 updates gekregen, waaronder aanpassingen van het onderliggende CI/CD-platform GitHub Actions.

Tip: Developers klagen GitHub Copilot aan voor softwarepiraterij