2min

Tags in dit artikel

, , ,

In het teken van KubeCon + CloudNativeCon kondigt Cisco een groep open-source projecten aan. Met deze projecten moeten cloud-native omgevingen veiliger worden. Het netwerkbedrijf stipt daarnaast aan dat het grote bijdragen blijft leveren aan bestaande ontwikkelingen.

Cisco kondigt drie cloud-projecten tegelijkertijd aan. Allereerst VMClarity, dat ontwikkeld is om het risico dat virtual machine-gebruik binnen een cloud-native omgeving vormt, te verkleinen. Cisco geeft aan dat VM’s nog altijd de meest gebruikte container-hosts zijn. Daarom is er volgens het bedrijf een gat in de security-dekking die software-leveranciers aanbieden. Eerder deze week maakte Solo.io een vergelijkbare constatering.

Service mesh

De andere twee projecten brengen beide verbeteringen aan de interactie met de service mesh. Dit gaat dus over de cloud-infrastructuur die bedoeld is om applicaties met elkaar te laten communiceren. Momenteel bestaat er bij veel bedrijven de wens om zoveel mogelijk in de cloud te werken, maar niet alle applicaties en apparaten werken daarin gemakkelijk mee.

Cisco stelt dat Nasp hierin kan helpen. Kleinere cloud-omgevingen en endpoints die zich niet in de cloud bevinden kunnen hiermee alsnog uitgerust worden met’ ‘service mesh-achtige capaciteiten’. Hiermee wordt bedoeld dat applicaties op edge-devices, legacy VM’s en mobiele toepassingen in een Kubernetes-service mesh geïntegreerd kunnen worden. Weer een stap verder voor integratie in de cloud dus.

Ten slotte heeft Cisco via een keynote Media Service Mesh (MSM) aangekondigd. Het zou real-time media applicaties efficiënter moeten draaien in een cloud-native Kubernetes-omgeving. Normaal gesproken zijn real-time toepassingen niet geschikt voor het gebruik in Kubernetes, dat voor webapplicaties is ontworpen. Non real-time houdt in dat een applicatie meerdere gebruikers tegelijkertijd aanpassingen laat maken. Dit is mogelijk omdat de toepassing een actie van een gebruiker pas toepast nadat het gesynchroniseerd is. Kortom, er zit een moment tussen gebruikersactie en applicatiereactie.

Real-time media applicaties worden ingezet voor bijvoorbeeld het verspreiden van live video-content. MSM neemt het stream-aspect over van de media-applicatie en zet dat in een Kubernetes-omgeving. Cisco belooft het project in de komende maanden beschikbaar te maken.

Bijdragen

Cisco benadrukt de eigen bijdragen aan open-source projecten onder de koepel van CNCF en de Linux Foundation. Het bedrijf steekt diens security-visie en strategie in ieder geval niet onder stoelen of banken. De nieuwe open-source projecten zijn een verlengde daarvan. Meer integratie, open-source en meer weerbaarheid. De kwetsbare kanten van de cloud krijgen met deze ontwikkeling extra dekking.