2min

Cisco neemt Isovalent over. Hiermee maakt Cisco zich hard voor het toepassen van open-source networking en security. Het hoopt ermee nog beter public cloud-omgevingen te beschermen.

Cisco wil met de overname, waarvan geen financiële details bekend zijn gemaakt, uiteindelijk voor iedere workload en in iedere cloudomgeving de juiste ‘edge’-bescherming bieden. Dit betekent ook dat daarvoor open-source oplossingen en -toepassingen kunnen worden toegepast.

De overname past volgens Cisco in de AI-aangedreven Cisco Security Cloud-visie. Deze visie moet bedrijven de mogelijkheid geven de security-controls van multicloudomgevingen te abstraheren. Daardoor zou het geavanceerde bescherming kunnen bieden tegen opkomende bedreigingen voor cloudomgevingen, applicaties en workloads.

Technologie van Isovalent

Isovalent is hiervoor de juiste speler met een open-source basis, zo meent Cisco. Het Zwitserse Isovalent is een expert op het gebied van de open-source eBPF-technologie. eBPF maakt het mogelijk om programma’s in een geprivilegieerde context te draaien. Hiervoor heeft het zelf Cilium ontwikkeld, een cloudgebaseerde oplossing voor networking en security.

Binnen de combinatie van beide technologieën, biedt eBPF grote inzichtelijkheid in hoe besturingssystemen werken en is het een uitstekende interface voor het creëren van security-systemen die workloads beschermen tijdens het draaien.

Tip: Cisco laat AI-assistent helpen bij security

Daarnaast biedt Cilium grote networking-mogelijkheden en kent het een zeer uitgebreid inzicht in het gedrag en de communicatie van cloudgebaseerde applicaties. Dit maakt het vervolgens mogelijk zonder problemen policies te definiëren van software-defined netwerken.

Ook biedt Isovalent een drietal oplossingen die deze technologieën gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Cilium Mesh voor het met bestaande infrastructuur verbinden van Kubernetes-clusters in hybride cloudomgevingen en de eBPF-gebaseerde tool Tetragon voor visability en het regelen van runtime-gedrag in applicaties en binnen netwerken.

Verder is er nog Isovalent Enterprise, de zakelijke distributie van Cilium en Tetragon.

Cisco blijft bijdragen aan open-source

Cisco is van plan om na de overname te blijven bijdragen aan alle open-source-ontwikkelingen en -communities rondom eBPF en Cilium. Daarnaast moet de sterke positie van Isovalent in de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) en de eBPF Foundation ervoor zorgen dat ook de positie van Cisco in deze (open-source) cloudsector verder wordt verstevigd. Het zou Cisco ook moeten helpen in het ondersteunen van het open-source ecosysteem.

Voor de ontwikkelingen rondom Cilium en Tetragon wil Cisco ook een onafhankelijk adviesbestuur opzetten om de bijdragen van Cisco hiervoor zo zorgvuldig mogelijk af te stemmen.

De deal moet uiteindelijk in het derde kwartaal van het fiscale jaar 2024 zijn beslag krijgen. Dan gaat Isovalent op in de Cisco Security Business Group.

Cisco doet al vaker overnames, maar één uitschieter vond dit jaar plaats. Voor 28 miljard kocht het namelijk Splunk. We bespraken wat dat betekent voor de markt in een recente Techzine Talks: