Twee Nederlandse teams hebben meegedaan aan de World Solar Challenge. Bij deze World Solar Challenge moet er met voertuigen, die op zonne-energie rijden, een poging gedaan worden om de afstand tussen Darwin en Adelaide af te leggen. De afstand tussen deze twee steden over de uitgestippelde route bedraagt 3021 kilometer.

Het Nuon Solar Team, dat uit studenten van de Technische Universiteit Delft bestaat, kwam gisteren als tweede over de finish in Adelaide, want op die dag hoefde er nog slechts 33 kilometer overbrugd te worden door de Nuna5. De dag daarvoor was de winnaar van de World Solar Challenge al bekend, want de Japanse Tokai Universiteit wist als eerste Adelaide te bereiken.

Het Nuon Solar Team is tevreden met het geboekte resultaat, maar het team had graag meer uit de Nuna5 willen halen. Volgens het team waren de mogelijkheden van de Nuna5 groter dan het publiek heeft mogen aanschouwen. Jelle Joustra, één van de coureurs van de Nuna5, zei het volgende: "Ik ben niet teleurgesteld dat we de tweede plaats hebben gehaald, maar wel in het feit dat we niet het uiterste uit Nuna5 hebben kunnen halen."

Het Solar Team Twente, dat bestaat uit leden van de Universiteit Twente en het Saxion, kwam vandaag over de finish. Het team heeft op de eerste dag vierde gestaan in het tussenklassement, maar moest dinsdag na een crash drie plaatsen inleveren. Die nacht is er hard gewerkt aan het voertuig, de 21Revolution, om deze weer operationeel te krijgen. Het team was hierin succesvol en verloor tussentijds nog één plaats waardoor het team vandaag als achtste over de finish wist te komen.

Annemiek Dul, van het Solar Team Twente vertelde het volgende aan TC Tubantia: "Het laatste stuk was nog echt spannend. We moesten met de auto op hoge snelheid door het drukke verkeer rondom Adelaide rijden. Haico wist voldoende snelheid te maken en bereikte de officiële finish even buiten Adelaide om kwart voor twaalf; een kwartier voor de finish sloot."