2min

Stack Overflow gaat 28 procent van de medewerkers ontslaan. Het platform heeft moeite met winstgevendheid, maar het nieuws doet ook denken aan uitdagingen door de opkomst van generatieve AI-tools.

Het aangekondigde massaontslag bij Stack Overflow is opmerkelijk omdat het community-platform voor ontwikkelaars en ontwikkelteams vorig jaar nog veel medewerkers heeft aangenomen, vooral voor de marketingafdeling. In april dit jaar werd echter al 10 procent van het personeel ontslagen.

Reden voor het schrappen van 28 procent van het aantal medewerkers is volgens CEO Prashanth Chandrasekar dat het platform moeite heeft met winstgevendheid. Het afgelopen jaar is veel gewerkt aan kostenbesparingen, maar desondanks is de financiële situatie blijkbaar niet verbeterd.

Stack Overflow moet hierdoor ingrijpen in zijn personeelsbestand. Opvallend dat juist nu de ‘go-to-market’-organisatie het meest wordt getroffen. Ook ondersteunend personeel en andere afdelingen krijgen met het massaontslag te maken, zegt de CEO.

Generatieve AI

Mogelijk zit Stack Overflow in de problemen doordat ontwikkelaars tegenwoordig minder afhankelijk zijn van community-forums voor het oplossen van ontwikkelproblemen. De opkomst van de inmiddels wijd beschikbare generatieve AI-tooling en -chatbots geeft ontwikkelaars nieuwe mogelijkheden voor het oplossen van hun codeproblemen.

Hierdoor kunnen zij vaker sneller hun problemen oplossen, vooral als ze geïntegreerd zijn in de code-tooling die zij gebruiken, dan wanneer zij antwoorden proberen te vinden via een community-forum.

Daarnaast is Stack Overflow zelf zeer kritisch tegenover het gebruik van generatieve AI-tools en -chatbots. Sinds december is het voor gebruikers van het forum verboden om antwoorden te geven op vragen met behulp van generatieve AI. Aangezien dit niet sterk werd gehandhaafd, gingen veel moderators langdurig in staking, waardoor de diverse antwoorden niet werden gecheckt.

Verder maakte Stack Overflow ook eerder bekend dat het wil worden gecompenseerd voor de data die het platform genereert en wordt gebruikt voor het trainen van de LLM-modellen van derden.

Tip: Nederlandse investeerder Prosus koopt Stack Overflow