Abonneer je gratis op Techzine!

Zo vredelievend als de titel doet vermoeden is het eigenlijk niet. Iraanse internetgebruikers kampten gisteren met problemen om Gmail te bereiken. Nu blijkt dat dit geen toeval is.

Volgens de bron schijnt het een plan te zijn van de overheid om de Gmail-emailservice te blokkeren. Het schijnt dat de overheid werkt aan een nationale e-mailservice voor haar burgers.
Google heeft aangegeven dat ze een flinke vermindering zagen in het e-mail-gebruik en netwerkverkeer in Iran, maar sprak niet over een nationale verbanning van Gmail.

"Wanneer we blokkades merken in onze diensten proberen we dit zo snel mogelijk op te lossen, omdat we sterk geloven dat iedereen ter wereld de vrijheid en de mogelijkheid moet hebben om vrij te communiceren", aldus de vertegerwoordiger van Google."

De Gmail-problemen in Iran begonnen één dag voor de 31ste herdenkingsdag van de Islamitische Revolutie in 1979, dus dat zou een manier zijn om de communicatie tussen protestanten, die eventueel de straat op zou kunnen gaan en de overheid bekritiseren, te limiteren.

De "US State Department" heeft aangegeven dat het de de acties van de Iraanse overheid sterk afkeurt en gaf aan dat de "virtuele muren" de burgers van het land niet tegenhouden zichzelf in vrijheid uit te drukken en te communiceren.