2min

Windows Server 2025 lijkt een met Linux vergelijkbare ‘sudo’-feature te krijgen. Deze geeft gebruikers met lage privileges voor bepaalde opdrachten toch ‘super user’-privileges. Dit blijkt uit een gelekte nieuwe Insider Preview-build voor de komende versie van Windows Server.

Uit de gelekte Windows Server 2025 Insider preview build, schrijft Windows Latest, blijkt dat de serverversie in zijn komende release mogelijk deze ‘Superuser Do (sudo)’-feature krijgt.

De feature is een bekende Linux console-opdracht, waarbij gebruikers met lage privileges voor bepaalde opdrachten toch hogere privileges kunnen krijgen. Dit gebeurt meestal op basis van root-toegang.

Dit moet meer security brengen naar Linux-servers omdat deze onder normale omstandigheden al gebruikers met lage privileges dient op te schalen wanneer zij bepaalde opdrachten uitvoeren.

Meer details Windows Server-feature

Meer details in de uitgelekte Windows Server 2025 Insider preview build laten zien dat de mogelijke ‘sudo’-feature nog alleen beschikbaar is in de developer-mode en nog niet vanuit een command line werken.

Wel zijn er al enkele karakteristieken ontdekt die laten zien hoe de feature in de toekomst mogelijk gaat werken. Zo is er een nieuw Windows-venster tevoorschijn gekomen, met de ‘input disabled’-instelling in een niet-interactieve shell of ‘inline in het huidige Windows-scherm.’

Een screenshot van het Windows Defender-systeem voor ontwikkelaars.

Ook voor Windows 11?

De ‘sudo’-feature is mogelijk niet alleen bedoeld voor Windows Server 2025. De feature wordt volgens Windows Latest ook mogelijk naar een volgende versie van Windows 11 uitgerold.

De sudo-feature is op dit moment een experimentele eigenschap. Het is nooit zeker of de experimenten die Microsoft in zijn Insider-builds toevoegt ooit de productiestatus halen.

Vorige week lanceerde de techgigant zijn eerste Windows Server 2025 Insider preview build voor het algemene publiek.

Lees ook: Windows Server-updates zijn voortaan automatisch te installeren