min

Tags in dit artikel

,

Fabrikanten van videokaarten zitten kennelijk niet graag stil en gaan af en toe zelf experimenteren met het ontwerp. Dit keer heeft het de HD6870X2 als uitkomst. PowerColor en Club3D komen als eerste met deze videokaart.

Zoals te zien is er eigenlijk de oude benaming gebruikt die ook gebruikelijk was bij de HD3870X2 en HD4870X2. De HD6870X2 is dan ook een videokaart met twee volwaardige Barts-XT-GPU’s, die ook op de normale HD6870 te vinden is. Dit brengt het totaal aantal streamprocessors op 2240 en de rekenkracht op iets meer dan 4 TeraFlops. Het lijkt er op dat Club3D en PowerColor nauw hebben samengewerkt, want beide videokaarten zijn identiek op het toebehoren en de sticker na.

Opvallend hierbij is dat de kloksnelheden ongewijzigd zijn gebleven. Zo draait de GPU nog steeds 900 MHz en tikt het 2GB grootte GDDR5-geheugen (1GB per GPU) op 1050 MHz (4200 MHz effectief). De bit-bus tussen de GPU en het geheugen is 256-bits groot.
De communicatie tussen de twee GPU’s wordt bewerkstelligd door een ‘LucidLogix Hydra’-controller. Hierdoor is het eigenlijk een CrossFire-opstelling op één printplaat.

De videokaart is zeker niet de kleinste met z’n lengte van 292 mm. Er wordt een dual-slot-koeler gebruikt die beschikt over twee ventilatoren. Zes koperen heatpipes zorgen voor de warmte-overdracht van de GPU naar aluminium vinnen.

Video-aansluitingen zijn er in de vorm van twee DVI-aansluitingen, HDMI 1.4 en twee mini-DisplayPort 1.2. Stroomtoevoer moet aan de hand van twee 8-pins PEG-aansluitingen.

PowerColor geeft niet vrij wat de prijs van de videokaart is en wanneer deze leverbaar zal zijn. Wel is al bekend dat er een coupon voor DIRT 3 bij zowel de PowerColor- als Club3D-versie zit.
Club3D laat wat meer informatie los en laat weten dat in juli de kaart op zal duiken voor een adviesprijs van $469. Nu is het afwachten wat die prijs zal gaan doen want twee HD6870’s zijn al te verkrijgen voor onder de 300 euro.