1 min

Huawei spant een nieuwe rechtszaak aan tegen Samsung. Volgens het Chinese bedrijf plegen 16 toestellen van Samsung inbreuk op het copyright van Huawei. Het bedrijf eist om die reden een schadevergoeding van 80 miljoen yuan (omgerekend 10,7 miljoen euro).

Onder supervisie van een notaris heeft Huawei in april enkele Samsung-toestellen gekocht. Die zijn vervolgens onderworpen aan een intern onderzoek dat volgens Huawei uitwees dat de telefoons inbreuk plegen op patenten. Het zou om niet nader gespecificeerde technische specificaties gaan, waar Huawei patent op heeft.

Tegelijk gaat er het gerucht dat Samsung inbreuk maakt op enkele octrooien van Huawei rond het ontwerp van widgets en icoontjes in de hoofdmenu’s. Zeker is dat niet, want volgens weer andere bronnen gaat het juist om patenten rond draadloze communicatie.

Huawei heeft veel patenten: in december 2015 maakte het Chinese bedrijf nog bekend wereldwijd meer dan 50.000 patenten te hebben. In mei klaagde het op basis daarvan al een aantal Chinese en Amerikaanse bedrijven aan rond het gebruiken van 4G-technologie.

Overigens zal Samsung, mocht de claim toegewezen worden, dat wel kunnen hebben. Vandaag voorspelde het bedrijf over het tweede kwartaal van 2016 een winst van 6,33 miljard euro te boeken.