Huawei heeft Samsung aangeklaagd wegens patentschending

De patentruzies op de smartphonemarkt leken wat minder te worden nu Apple en Samsung de meeste rechtszaken hebben geschrapt, nu heeft het Chinese Huawei besloten om Samsung voor het hekje te dagen. Het Chinese bedrijf klaagt Samsung aan in China en de Verenigde Staten voor het schenden van standaard essentiële patenten, Samsung zou 4G-patenten van Huawei overtreden.

Huawei is een van de bedrijven wereldwijd die enorm veel investeert in nieuwe verbindingstechnologieën, ze doen dat in 4G maar inmiddels ook in 5G. Huawei is ook een van de leveranciers aan telecomproviders om complete netwerken inclusief masten te leveren. Andere bedrijven die dit ook doen zijn bijvoorbeeld Nokia en Ericsson. Huawei heeft dus enorm veel kennis en patenten rond netwerktechnologie en deze wordt ook gebruikt in consumentenapparatuur die gebruik maken van deze netwerken.

Volgens Huawei heeft Samsung 4G-technologie toegepast die door het Chinese bedrijf is gepatenteerd. Nu is dat op zich geen probleem zolang Samsung maar een licentie afneemt op deze patenten, maar dat heeft het niet gedaan. Huawei eist nu dus dat Samsung alsnog een licentie afneemt, doet het dit niet gaat Huawei waarschijnlijk inzetten op een verkoop en importverbod.

Huawei is in dit geval niet in de positie om een astronomisch bedrag te vragen voor deze patenten, want het zijn standaard essentiële patenten, zonder connectie geen smartphone. Huawei moet daarom voldoen aan de zogenaamde FRAND-voorwaarden en dat betekent dat elk bedrijf dat een licentie op het patent wil hetzelfde bedrag betaald en dat het bedrag redelijk is. Onder redelijk wordt in dit geval een laag tarief verstaan per verscheepte smartphone.

De vraag is nog even hoe deze zaak gaat afgelopen, of het echt voor de rechter gaat komen of dat de bedrijven alsnog een licentie-overeenkomst gaan sluiten.