1 min

Samsung heeft besloten om Huawei voor de rechter te dagen in China. Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf maakt Huawei inbreuk op diens patenten in verschillende smartphones, waaronder een aantal Honor-toestellen en de Mate 8. Samsung eist een verbod op de productie en de verkoop van de toestellen in China en uiteraard een schadevergoeding.

Samsung daagt Huawei waarschijnlijk voor de rechter als een soort tegenreactie. Huawei koos er eerder voor om Samsung voor de rechter te dagen in China en de Verenigde Staten, ook vanwege patentschending. Samsung lijkt te denken, ons aanklagen, klagen wij jullie ook aan. Wat opmerkelijk is, is dat de schadevergoedingen die de bedrijven eisen maar heel beperkt zijn.

Samsung eist nu 161 miljoen Chinese yuan, wat omgerekend zo’n 21,88 miljoen euro is, terwijl Huawei eerder een schadevergoeding eiste van 80 miljoen yuan, zo’n 10 miljoen euro. Dat is voor een burger veel geld, maar voor grote bedrijven als Huawei en Samsung stelt het niets voor. Waarom Huawei begonnen is met deze rechtszaken is dan ook de vraag, het te behalen voordeel lijkt niet heel groot te zijn.

Overigens ligt het voor de hand dat de bedrijven uiteindelijk gewoon gaan schikken. Google zal ook niet zitten te wachten op een juridische strijd tussen de twee grootste Android-fabrikanten.