Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de mogelijke omkoping van voormalig Google-topman Simon Tusha. Hij zou mogelijk geld hebben aangenomen van de Nederlandse vastgoedman Rudy Stroink om het datacenter van Google in het Groningse Eemshaven te bouwen. Het zou gaan om een bedrag van 1,7 miljoen euro.

Het OM heeft een dagvaarding uitgebracht tegen Stroink en diens vrouw en beide moeten volgende week voor de rechter verschijnen. Beide zijn verdachte in deze omkopingszaak en lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat stelt het Financieel Dagblad op basis van onderzoek.

De voormalig topman van Google zou ik lid zijn van de criminele organisatie en hij zou tussen juli 2008 en maart 2010 verschillende betalingen hebben ontvangen van Stroink. De bedrijven van Stroink zouden op hun beurt weer betrokken zijn bij de bouw van het datacenter en zo werden de miljoenen weer terugverdiend. Tusha was bij Google verantwoordelijk voor de locatiekeuze van het datacenter.

Tusha heeft in een Amerikaanse rechtszaak bekend dat hij belastingfraude heeft gepleegd door geen inkomstenbelasting te betalen over de omkoopsommen. In totaal heeft Tusha tien betalingen ontvangen van diverse partijen. Ook zou zich in het Verenigd Koninkrijk hebben laten omkopen voor wederom de locatiekeuze van een datacenter. Tusha werkte uiteindelijk tot 2009 bij Google.

In totaal investeerde Google zo’n 600 miljoen euro in het datacenter in de Eemshaven, waardoor het een zeer lucratieve deal is geweest voor Stroink. Google opent binnenkort een nieuw datacenter in de Eemshaven, bij de investeringen van dit datacenter is Tusha niet betrokken geweest, die beslissingen zijn pas gemaakt na zijn vertrek.