‘Samsung Electronics overweegt zichzelf op te splitsen’

De raad van bestuur van Samsung Electronics gaat deze week vergaderen over het mogelijk opsplitsen van het bedrijf. Daar heeft een Amerikaans beleggingsfonds op aan gedrongen en het zou in theorie geen slecht plan zijn. Deze week moet er meer informatie naar buitenkomen of Samsung bereidt is in te gaan op het voorstel van het beleggingsfonds.

Volgens het Amerikaanse beleggingsfonds Elliott Management zouden aandeelhouders er veel profijt van hebben als Samsung Electronics zich zou opsplitsen in een moedermaatschappij en een werkmaatschappij. Op die manier kan er speciaal dividend worden uitgekeerd over de vrije cashflow en halen aandeelhouders meer winst uit hun aandelen.

Een ander voordeel is dat de familie Lee, de oprichters van Samsung, die nog steeds aan het hoofd van het bedrijf staan, meer macht krijgen over het bedrijf. Op die manier kan de familie zijn positie dus ook nog beter veiligstellen. Vandaar dat er serieus gekeken wordt naar het voorstel van Elliott Management.

Of Samsung ook de stap gaat zetten is nog onduidelijk, Samsung heeft hierover nog geen uitspraken gedaan, nu de berichtgeving over een mogelijke splitsing bekend is geworden is het wel belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. De Koreaanse beurs heeft inmiddels ook om een reactie gevraagd bij Samsung.