Volgens de laatste berichten zou Intel een patentovereenkomst hebben gesloten met AMD, waarbij het bedrijf licenties krijgt op de AMD Radeon-patenten. Op dit moment heeft Intel nog een dergelijke licentie-overeenkomst met Nvidia, deze loopt echter volgend jaar af en Intel zal een nieuwe overeenkomst moeten sluiten wil het niet aangeklaagd worden. Of Intel ook echte technologie van AMD gaat gebruiken in zijn GPU’s is nog onduidelijk.

Intel en Nvidia zijn de afgelopen jaren steeds meer in elkaars vaarwater komen te zitten, Nvidia maakt steeds meer producten voor datacenters en heeft ook een hele grote investering gedaan in automotive om straks alle zelfrijdende auto’s te gaan voorzien van chips die de sensordata kunnen verwerken. Intel heeft duidelijk last van Nvidia in de datacentermarkt en wil hetzelfde bereiken in de automotive-industrie. Daarmee zitten de bedrijven elkaar duidelijk in de weg en een nieuwe licentieovereenkomst op GPU-technologie zou nog weleens duur kunnen worden voor Intel, daarom zou Intel concurrent AMD hebben benaderd voor een dergelijke licentie.

De concurrentie tussen AMD en Intel is tegenwoordig veel kleiner, AMD speelt nog maar een kleine rol op de markt voor processoren, al wil het bedrijf daar wel verandering in gaan brengen. AMD heeft met Radeon echter een grote divisie in huis met GPU-technologie en GPU-patenten. Iets wat Intel goed kan gebruiken want die ontbreken bij Intel en het bedrijf moet een licentie hebben anders kan het rekenen op rechtszaken, de huidige patentlicentie met Nvidia is ook ontstaan na allemaal rechtszaken tussen de partijen. Intel heeft de afgelopen jaren flink wat GPU-technologie ontwikkeld en toegepast in zijn processoren, maar de meeste technieken bestonden al en zijn gepatenteerd door of AMD of Nvidia. Door met een van de bedrijven een licentie af te sluiten kan het patentrechtszaken voorkomen.

Volgens Kyle Bennet van HardOCP heeft Intel een overeenkomst gesloten met AMD en stapt Intel dus als het ware over van Nvidia op AMD. Volgens Bennett gaat Intel mogelijk ook gebruik maken van Radeon-technologie in zijn processoren, maar bij Forbes twijfelen ze daaraan, die gaan er vanuit dat het puur een licentie-overeenkomst is.