‘Ontwikkeling AR-bril Magic Leap loopt achter’

‘Ontwikkeling AR-bril Magic Leap loopt achter’

Een paar jaar geleden was het nog groot nieuws. Magic Leap, dat bijna anderhalf miljard dollar ophaalde bij bedrijven als Google, zou komen met een augmented reality-headset. Promovideo’s lieten een fantastisch product zien, maar die lijken voorlopig veel te mooi om waar te zijn.

The Information schrijft namelijk dat de ontwikkeling van het product ver achterligt op het beeld dat de video’s van Magic Leap schetsen. Het bedrijf publiceerde vorig jaar nog een promovideo waarin te zien was dat de wereld om de gebruiker heen compleet aangevuld kon worden met digitale beelden. Dat is niet helemaal hoe de werkelijkheid eruit ziet volgens The Information. Dat sprak enkele oud-medewerkers en de directeur van het bedrijf, Rony Abovitz.

Laatstgenoemde gaf tijdens gesprekken met The Information aan dat de ontwikkeling van het product een paar flinke hobbels tegengekomen is. Zo gokte men op een optische vezel die gebruikt zou kunnen worden om beelden te projecteren. Die techniek bleek uiteindelijk niet te voldoen, waardoor men nog altijd geen klein apparaat heeft kunnen ontwikkelen.

Daar komt nog bij dat de chips die nodig zijn voor augmented reality, en die door Magic Leap zelf ontwikkeld worden, nog lang niet klaar zijn. Het gevolg daarvan is dat de hele ontwikkeling achterloopt op de planning en dat de zaken die men heeft laten zien niet overeenkomen met de werkelijkheid.

The Information noemt wat dat betreft specifiek het voorbeeld van een YouTube-video die men plaatste. Daarin was te zien hoe iemand een spelletje speelde, wat volgens het bijschrift al gemeengoed was. Maar nu blijkt dat alles wat in die video te zien was, geheel door de Weta Workshop gemaakt is, en dat het dus geen representatie van de werkelijkheid betreft. Met dergelijke video’s zou het bedrijf van directeur Rony Abovitz niet alleen investeerders, maar ook medewerkers misleid hebben.

Ondertussen zou men wel al aan verbeterde prototypes werken, maar is het de vraag of de werkelijkheid het haalt bij de representatie op YouTube. The Information kreeg een productdemonstratie en stelt dat het apparaat nog bestaat uit een lompe helm, die met kabels aan een computer verbonden is. De demonstratie zou het vooralsnog niet halen bij bijvoorbeeld de HoloLens van Microsoft, waarvan het afgelopen jaar beelden vrijgegeven werden en die inmiddels al op veel beurzen is uit te proberen. Magic Leap is nog altijd van plan volgend jaar zijn bril uit te brengen.