Recent was er een rapport van het CBS waaruit bleek dat de gemiddelde Nederlander niet nadenkt over de risico’s van onbeveiligde openbare wifi-netwerken. Dat probleem blijkt niet exclusief Nederlands: beveiligingsbedrijf Symantec deed er namelijk een internationaal onderzoek naar. Daaruit blijkt dat drie op de vijf mensen gelooft dat de openbare netwerken prima beveiligd zijn.

Voor het 2017 Norton Wi-Fi Risk Report (klik hier voor de PDF met het onderzoek), ondervroeg de firma 15.000 consumenten uit 15 verschillende landen. Daarbij keek het onder meer naar meerdere aspecten van openbare wifi-netwerken, waaronder de manier waarop consumenten ernaar kijken, hoe ze ermee omgaan en wat ze er vanaf weten.

Uit het onderzoek blijkt dat zestig procent van de consumenten denkt dat zijn persoonlijke gegevens veilig zijn op een openbaar wifi-netwerk. Tegelijk geeft 53 procent van de consumenten aan helemaal niet zeker te weten waarin het verschil tussen een beveiligd en een onbeveiligd openbaar wifi-netwerk ligt. Maar liefst 87 procent van de mensen gedraagt zich op een manier die hun persoonlijke gegevens in gevaar brengen.

Het probleem in Nederland

Norton ondervroeg voor het onderzoek bijna duizend Nederlanders. Hier blijkt het probleem nog groter te zijn dan internationaal: negen op de tien consumenten brengt zijn privacy in gevaar tijdens het gebruiken van openbare wifinetwerken. De reden daarvoor ligt in het feit dat mensen non-stop verbonden willen zijn met het internet. Ook vinden ze het belangrijk om zoveel mogelijk te surfen op wifinetwerken, om de databundel maar te beschermen (37%).

Dat voelt voor mensen als veel belangrijker dan de veiligheid van hun gegevens op het internet. Om die reden gaan ze overal waar het maar mogelijk is op zoek naar openbare wifinetwerken. In hotels (58%), vliegvelden en treinstations (32%), restaurants en kroegen (27%) en bij luchtvaartmaatschappijen (30%) zoeken mensen het actiefst naar netwerken.

Eenmaal verbonden met zo’n netwerk, denkt vrijwel niemand na over de mogelijke veiligheidsgevaren. Driekwart (76%) van de consumenten gebruikt bijvoorbeeld geen gebruik van een Virtual Private Network (VPN) om zijn of haar wifi-verbindingen te beveiligen, ondanks dat dit wordt gezien als de beste manier om persoonlijke informatie te beschermen.

Dat zijn opmerkelijk veel mensen, vooral als je kijkt naar de volgende cijfers. 48 procent van de consumenten geeft namelijk aan het verschrikkelijk te vinden als bankgegevens of andere financiële gegevens online verschijnen. Meer dan een derde (34 procent) vreest ervoor dat appjes of andere persoonlijke geheimen op het internet terecht komen en 32 procent zou zelfs betalen om te voorkomen dat persoonlijke informatie terecht komt bij bijvoorbeeld de werkgever.

Veilig internetten

Veilig surfen op openbare netwerken is niet heel ingewikkeld. Symantec zette ook een aantal manieren om dat te doen op een rij. Allereerst is het van belang om veiligheidssoftware te installeren op apparaten waarmee je gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk. Zo kan je een VPN installeren, waarmee gegevens gecodeerd verstuurd en ontvangen worden.

Ten tweede is het van belang zoveel mogelijk gebruik te maken van beveiligde websites; surf dus alleen naar HTTPS-sites. En tot slot raadt Norton aan zo min mogelijk persoonlijke informatie te delen. Alles wat ingevoerd wordt op openbare wifinetwerken wordt mogelijk gedeeld en dus raadt men aan dit zo min mogelijk te doen.